KLM-fly i Amsterdam Schiphol-lufthavnen. (Foto: Sascha Porsche / Wikimedia Commons)

Hollandske politikere vil forbyde europæiske flyvninger

Et forslag fra Arbejderpartiet i Holland indebærer et fremtidigt forbud mod flyvninger til europæiske destinationer, ligesom partiet ønsker en markant flyafgift.

Partier fra flere og flere europæiske lande marcherer i stadigt større omfang frem med politiske forslag til løsninger, der skal reducere kulstofudledningen fra luftfart.

I Holland stiller Arbejderpartiet, Partij van de Arbeid (PvdA), nu et forslag om at lægge en stor flyafgift på flyvninger til og fra landet, ligesom partiet på sigt vil forbyde alle europæiske flyvninger. Det skriver det hollandske medie Luchtvaartnieuws.nl.

Forslaget blev lørdag i sidste uge vedtaget af partiets medlemmer under et møde i den hollandske by Eindhoven. Arbejderpartiet ønsker helt konkret en flyafgift på mindst 100 euro (750 kroner, red.) per flybillet. Og hvis der med tiden kommer til at køre flere internationale tog, vil partiet indføre forbud mod alle europæiske flyrejser.

Flertallet af partiets medlemmer mener, at disse politiske tiltag er nødvendige for at få nedbragt CO2-udslippet fra den hollandske luftfart. Repræsentanternes Hus for Arbejderpartiet støtter forslaget, men er uenig i en ukendt del af indholdet.

Klimaforslag i flere europæiske lande
Forslaget fra hollandske Arbejderpartiet lægger sig i strømmen af en efterhånden længere række af klimavenlige forslag fra politiske partier rundt om i Europa.

Eksempelvis har Miljøpartiet De Grønne i Norge senest lanceret et forslag om en flyafgift, hvor det vil koste 300 norske kroner per sæde på strækninger, hvor toget er et alternativ. På flyvninger til og fra norske lufthavne skal afgiften per sæde være 600 norske kroner. Dette forslag vil eksempelvis betyde, at en norsk familie på fire skal punge ud med ekstra 4.800 norske kroner for en rejse til sydens sol.

Det britiske arbejderparti Labour vil sætte en stopper for private flyvninger med fossilt brændstof til og fra britiske lufthavne fra 2025. Oppositionspartiet vil forsøge at gennemføre forslaget, hvis det kommer til magten efter næste parlamentsvalg i Storbritannien.

I Tyskland opfordrer en kampagne til, at alle tyskere – af hensyn til klimaet – lader være med at flyve indenrigs i en uge i februar næste år. Den landsdækkende kampagne hedder ”Tyskland flyver ikke” og blev skudt i gang med en stor demonstration i Frankfurt Lufthavn den 11. november. Både privatpersoner og forretningsfolk rådes til at blive på jorden i pågældende uge.

 

Relaterede artikler:

Norsk forslag om nye skyhøje flyafgifter

Vil forbyde private jetfly i Storbritannien fra 2025

Kampagne vil boykotte indenrigsflyvning i en uge