- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Boeing-konflikt kan forsinke Dreamlineren yderligere

Boeing 787 Dreamliner er ikke udelukkende en drøm for Boeing Commercial Airplanes (BCA), der udvikler det nye fly.

Oprindeligt skulle flyet have været sat i drift allerede i 2008, men talrige forsinkelser gjorde, at den første prøveflyvning først fandt sted den 15. december 2009. Og nu tyder noget på, at nye udfordringer venter.

En konflikt mellem ledelsen og en affagforeningerne kan nemlig forsinke produktionsplanen yderligere. Det skriver flere amerikanske medier.

Boeing 787 Dreamlineren skal produceres ved hjælp af en lang række underleverandører, men selve samlingen foregår på Boeings fabrik i Everett, i staten Washington, men også ved en ny fabrik i North Charleston i staten South Carolina.

Og netop den nye fabrik sætter sindene i kog.

Ifølge fagforeningen International Association of Machinists (IAM), der er den største fagforening hos Boeing og har stået bag fire strejker på Boeings fabrikker siden 1989, er Boeings beslutning nemlig en hævnakt for en strejke i 2008 og samtidig et forsøg på at undgå fremtidige strejker med truslen om at flytte yderligere produktion.

I oktober 2009 besluttede Boeing sigfor at oprette en ny produktionslinje for Dreamlineren på en nyopført fabrik i South Carolina. Beslutningen kom efter hemmelige drøftelser med fagforeningen om at indgå en aftale, der ville forhindre strejker i en 10-års periode, men uden held.

The National Labor Relations Board (NLRB) har nu vurderet, at Boeing ulovligt er gået imod selskabets største fagforening ved at placere den nye samlelinje på fabrikken i South Carolina med uorganiseret arbejdskraft. Denne ekstra samlelinje skulle i stedet have været placeret på den eksisterendefabrik i Washington.

Boeing afviser alle krav som grundløseog fortsætter udbygningen af fabrikken i South Carolina, hvor der investeres $750 millioner og ventes at blive skabt 3.800 nye arbejdspladser. Produktionen ventes startet i næste måned.

Ifølge planerne vil Boeing produce syv Dreamliner-fly hver måned på den gamle fabrikk i Everett, mens man vil samle tre fly om måneden i Charleston.

Japanske All Nippon Airways bliver launch customer og forventer det første fly leveret i 3. kvartal 2011.

LOT Polish Airlines har bestilt 8 fly af Boeing 787-8 Dreamliner og vil som det første europæiske luftfartsselskab modtage Dreamlineren i andet kvartal af 2012. Omtrent samtidig forventer det norske lavprisflyselskab Norwegian at modtage tre fly fra Boeing.

Totalt set har luftfartsselskaber over hele verden afgivet i alt 835 bestillinger af de to versioner af Dreamlineren, henholdsvis 787-8 og 787-9. Om disse bliver leveret rettidigt kan kun tiden vise.

I første omgang ser det ud til, at det juridiske slagsmål kan trække ud i årevis, og her forventes det, at den nye fabrik i South Carolina kan få lov til at fungere som planlagt.