- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

CO2-kvoter betyder højere billetpriser hos Sun-Air

Som det første danske luftfartsselskab hæver Sun-Air nu billetpriserne som følge af udgifterne til køb og administration af de omdiskuterede CO2-kvoter.

Passagererne hos Sun-Air bliver de første, der herhjemme kommer til at mærke konsekvensen af, at luftfarten fra 1. januar blev en del af EU’s CO2-kvotesystem, ETS.Det jyske selskab har således set sig nødsaget til at hæve billetpriserne for at kompensere for udgiften til administration og køb af kvoter.

Alle luftfartsselskaber, der flyver indenfor eller til og fra Europa får tildelt en vis portion gratis kvoter. Når de er opbrugt, skal selskaberne købe ekstra kvoter på den internationale CO2-kvotebørs. Desuden skal selskaberne føre nøjagtige regnskaber over CO2-udledning fra alle flyvninger, som selskaberne gennemfører. Disse data skal så eftertjekkes af et uafhængigt revisionsselskab. Herhjemme er kun to firmaer godkendt til at kunne lave sådanne tjek.

”For et lille selskab som Sun-Air bliver det et stort administrativt arbejde, og der er desværre kun en til at betale. Og det er kunderne,” forklarer Kristian Tvergaard, kommerciel direktør i Sun-Air.

Selskabet lægger 50 kroner oveni i billetpriserne. Heraf går ca. en fjerdedel til at dække de øgede omkostninger som følge af CO2-systemet.

”Det er en af flere begrundelser. Eksempelvis påvirker den nye fedtafgift vores udgifter til catering. Samme med flere andre ting har det betydet, at vi desværre har set os nødsaget til at hæve priserne,” siger Kristian Tvergaard.

Styr på proportionerne

Flere flyselskaber har tidligere over for CHECK-IN.dk gjort opmærksom på, at udgifterne til CO2-kvoterne kommer på et meget uheldigt tidspunkt for luftfarten, der over en bred kam kæmper med vigende indtjening som følge af de finansielle krise.

Men som omtalt på CHECK-IN.dk i sidste uge, så er det ikke noget, der vinder gehør hos Socialdemokratiets medlem af Europaparlamentet og næstformand for parlamentets miljøudvalg, Dan Jørgensen.

“De flyselskaber, der råber højt om hvor hårdt de har det efter at luftfart bliver inkluderet i ETS, bør lige få styr på proportionerne. EU-Kommissionen har regnet ud, at flyselskaberne udgifter til en rejse fra Paris til Beijing vil stige med halvanden krone på grund af klimalovgivningen. Det er altså en ganske lille ekstraudggift for flyselskaberne vi her taler om, især hvis man sammenligner den med hvad de seneste års stigninger i priser på brændstof har betydet af udgifter for flyselskaberne,“ siger Dan Jørgensen.

Massivt pres

EU-Kommissionen har gennem længere tid været under massivt pres fra en række lande uden for EU. En sammenslutning af 26 lande med USA, Kina, Rusland og Indien i spidsen har holdt møder for at diskutere hvilke sanktioner de kan tage i anvendelse for at få EU til at droppe systemet, der også berører luftfartsselskaber fra lande uden for Europa, som flyver til europæiske destinationer.

Kineserne har forbudt sine flyselskaber at deltage i systemet, mens russerne truer med at lukke det sibiriske luftrum. Et luftrum som bruges af alle fly mellem Europa og Østasien.

Tysk og fransk modstand

Senest har et kinesisk luftfartsselskab truet med at annullere sin bestilling på 10 Airbus A380-fly. Og det har fået EU-landene Tyskland og Frankrig, hvor Airbus-koncernen har hovedparten af sine aktiviteter, til at gå imod EU-Kommissionen. Landene frygter at konflikten udvikler sig til en regulær handelskrig, der kan have store konsekvenser for europæisk luftfartsindustri.

Landene har opfordret kommissionen til i stedet at søge en global løsning igennem den internationale luftfartsorganisation ICAO. EU har dog netop valgt at gå enegang fordi de mente, at processen i ICAO gik for langsomt.