- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

EU-støtte til forbedring af svensk Ryanair-lufthavn

EU betaler halvdelen af forbedringerne af en af de lufthavne, som EU-Kommissionen tidligere har været mest efter i forhold til støtte af luftfartsselskaber.

Normalt slår EU-Kommissionen hårdt ned på kommuner og regionale myndigheder, der direkte eller indirekte støtter flyselskaber for at få selskaberne til at benytte små sekundære og tertiære regionale lufthavne, som kommunerne og regionerne ejer. De seneste omkring 15 år har kommissionen således kørt en lang række sager mod lufthavne, som især har haft aftaler med Ryanair.

Nu har EU-Kommissionen imidlertid fundet pengepungen frem og støtter forbedringer i en af de lufthavne, hvor kommissionen har været allermest kritisk overfor de kommunale ejeres dispositioner og aftaler med Ryanair.

Det er Stockholm Skavsta-lufthavnen omkring 100 kilometer syd for den svenske hovedstad, som EU-Kommissionen har besluttet at bevilge penge til. Således vil EU-Kommissionen betale halvdelen af de 50 mio. svenske kroner, der skal til for at opgradere lufthavnen og gøre den i stand til i højere grad at supplere Stockholms største lufthavn Arlanda.

Ambitiøst højhastighedstog-projekt
I første omgang skal Skavsta-lufthavnens landingssystem opgraderes så lufthavnen bedre kan tage imod fly når vejret er dårligt. Desuden er det planen at analysere behovet for fremtidige infrastruktursatsninger, så det bliver nemmere at komme til og fra lufthavnen. I dag betjenes lufthavnen primært af en shuttlebus, der på knap halvanden time bringer passagererne mellem lufthavnen og Stockholms centralstation.

Endelig skal pengene gå til at se nærmere på hvordan en togstation skal se ud, hvis lufthavnen skal kobles på den såkaldte Ostlänken-togforbindelse. Det er et ambitiøst projekt med en prislap på op til 24 mia. svenske kroner, der handler om at bygge en højhastighedstogforbindelse fra Stockholm ned langs Sveriges østkyst.

 

 

Relaterede artikler:

Ryanair lukker CPH-rute til Stockholm

EU-kommissionen mistænker lufthavne for ulovlig Ryanair-støtte