- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

PET: Farligere at være dansk i udlandet

PET’s Center For Terroranalyse (CTA) vurderer, at risikoen for, at danskere bliver mål for terrorangreb, øges hvis de umiddelbart kan identificeres som danske.

Center for Terroranalyse (CTA), der er en del af Politiets Efterretningstjeneste, udarbejder løbende analyser og trusselsvurderinger, som kan have betydning for, hvad danskere på rejse i udlandet skal tage sig i agt for.

Seneste analyse er fra den 28. april i år, og heri hedder det, at terrortruslen mod Danmark stadig er alvorlig. I det globale trusselsbillede er det stadig militante islamistiske grupper i udlandet, der fylder. Det er konflikten i Syrien og Irak og gruppen, der kalder sig Den Islamtiske Stat (IS), der ifølge CTA udgør den største trussel.

Ifølge CTA spreder IS og andre militante islamister propaganda på de sociale medier og opfordrer til, at enkeltpersoner angriber mål i landene i den internationale koalition, herunder Danmark. CTA vurderer, at IS som reaktion på det stigende internationale pres har øget fokus på relativt komplekse terrorangreb i Vesten, hvor flere mål rammes og mange civile bliver dræbt. Det kan ofte være personer, der kommer hjem fra konfliktzonen og kommer til at indgå i et mere komplekst angreb, som også kan gennemføres sammen med personer, der er udsendt af militante islamistiske grupper.

“CTA vurderer, at angrebene i Paris den 13. november 2015 og i Bruxelles den 22. marts 2016 er eksempler på denne type angreb, og at sådanne angreb også vil kunne finde sted i Danmark,” hedder det i analysen.

Trussel mod danskere i udlandet
I CTA´s analyse vurderes også, at der er en terrortrussel mod danske interesser i udlandet. Det gælder især i de lande, hvor militante islamister anser vestlige interesser som attraktive terrormål.

“CTA vurderer, at personer og grupper, der har erklæret loyalitet til IS eller AQ (al-Qaida, red.) , kan øge deres fokus på at ramme vestlige, og hermed også danske, mål i deres nærområde. CTA vurderer, at denne trussel kan rette sig mod vestlige turister. Angreb i 2015 og 2016 på hoteller og andre turistmål illustrerer, at turister og lokaliteter, hvor vesterlændinge opholder sig, er af stigende interesse for militante islamister,” skriver Center for Terroranalyse.

CTA advarer også mod at bekendtgøre sit nationale tilhørsforhold, når man rejser i udlandet. Tidligere var det meget almindeligt, at rygsækrejsende havde et Dannebrogsflag påsyet bagagen. Men den går ikke længere. Her er det klogt at holde lav profil,  hvis man er dansker.

“Risikoen for, at danskere og danske interesser bliver mål for terrorangreb, øges, såfremt de umiddelbart kan identificeres som danske,” skriver CTA. Denne formulering er i øvrigt også løftet over i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Ifølge CTA anser de militante islamistiske grupper stadig den internationale flytrafik for at være et særligt attraktivt mål og tilstræber fortsat at ramme denne. Men der vil først og fremmest være fokus på de lande, hvor sikkerhedskontrollen vurderes at være lav.

Fire myndigheder og 15 ansatte
Center for Terroranalyse består af omkring 15 medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Politiets Efterretningstjeneste (PET), Udenrigsministeriet og Beredskabstyrelsen, der er tilknyttet centret på rotationsbasis. CTA har direkte adgang til oplysninger fra de fire myndigheder og udarbejder trusselsvurderinger og analyser baseret på såvel klassificerede som uklassificerede oplysninger.

CTA fokuserer både på terrortruslen mod Danmark samt danske interesser i udlandet, hvor centret rapporterer til relevante danske myndigheder i tilfælde af terrortrusler mod civile danske interesser i udlandet. Således kan CTA´s vurderinger også indgå i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

 

Relaterede artikler:

Terrorangreb i Istanbul Ataturk-lufthavnen (opd.)

USA: Forhøjet terrortrussel i Europa

Bruxelles Lufthavn ramt af terrorangreb

IATA fordømmer terrorangreb

Flystyrt: 90 procent sikker på bombe