- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Fly 185 meter fra hinanden

Et Boeing 737-800 passagerfly fra Egyptair og et Cessna 172 privat propelfly var kun 185 meter fra hinanden en julidag i år i luftrummet over Sydsverige i Københavns Lufthavns såkaldte terminalkontrolområde. Det fremgår af en foreløbige redegørelse fra den danske havarikommissionen, der betegner det som en seriøs hændelse.

De to fly fløj begge to i en højde på 4000 fod svarende til omkring 1220 meter. Flyet fra Egyptair kom fra Cairo i Egypten og fløj på en nordvestlig kurs under indflyvning til Københavns Lufthavn Kastrup. Flyet, med registreringen SU-GDY, har plads til op til 189 passagerer.

Det private firepersoners Cessna 172-propelfly med registreringen OY-AKH kom fra Bornholm. Det fløj på en vestlig kurs mod Roskilde Lufthavn.

Det sker ofte at to fly kommer tættere på hinanden end reglerne foreskriver. Især i stærkt trafikerede luftrum tæt på store lufthavne som Kastrup. Men det er ikke ofte, at flyene flyver i samme højde.

Flyene passerede forbi hinanden knap to kilometer øst for den svenske by Falsterbo på sydspidsen af Sverige.

Under indflyvning
Begge fly befandt sig i det der kaldes ”Copenhagen terminal control area”. Et terminalkontrolområde er et kontrolleret luftrum med ekstra meget flytrafik. Det er typisk etableret rundt omkring trafikerede lufthavne.

Ifølge den foreløbige redegørelse fra Havarikommissionen, så var Egyptair-flyet i radiokontakt med ”Copenhagen Approach”, som dirigerer fly under indflyvning til Københavns Lufthavn. Det lille Cessna-fly var i radiokontakt med den svenske flyvekontrol.

Havarikommissionen fortsætter sine undersøgelse af hændelsen.

Egyptair Boeing 737-800 med registreringen SU-GDY under indflyvning til London Heathrow. Foto: Robert Underwood / Wikimedia Commons.