- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Fritz Schur vil fortsætte som SAS-formand

Den udskældte erhvervsmand Fritz Schur har valgt at genopstille som bestyrelsesformand for SAS.

SAS’ bestyrelse meddelte i dag, at man indstiller til aktionærerne, at de på selskabets generalforsamling den 20. marts genvælger den danske erhvervsmand Fritz H. Schur som bestyrelsesformand for selskabet.

Fritz Schur har siddet i SAS-bestyrelsen siden 2001 og har været bestyrelsesformand siden 2008. Han har gennem årene ikke lagt skjul på, at han gerne så SAS solgt til Lufthansa. Et budskab han gentog i november sidste år efter de dramatiske forhandlinger med det flyvende personale om nye løn- og arbejdsvilkår. I den forbindelse pegede næstformand Jakob Wallenberg til gengæld på muligheden for en privatisering og et skandinavisk konsortium som fremtidig SAS-ejere.

Mediemæssigt stormvejr
Fritz Schur er bestyrelsesformand i SAS, DONG Energy og Post Norden. Han meddelte tidligere i februar, at han ikke agter at genopstille som formand for Post Norden. Til gengæld holder han fast i posterne i SAS og DONG Energy. Det er ellers netop hans engagement i og ledelse af SAS og DONG Energy der gjorde, at den høje distingverede erhvervsmand, der altid eskorteres af en bodyguard, kom i politisk og mediemæssigt stormvejr sidste år.

Fra kun at have været kendt i en snæver kreds af meget erhvervsinteresserede mennesker, trådte Fritz Schur frem i den brede offentlighed, da han i marts sidste år følte sig tvunget til at afskedige DONG Energy’s administrerende direktør Anders Eldrup.

Fritz Schur var indtil fornylig formand for Den Liberale Erhvervsklub, der står for at indsamle penge til partiet Venstres valgkampskasse. Den post har gjort, at Fritz Schur gennem adskillige år har været upopulær i socialdemokratiske kredse. Efter episoden med fyringen af Anders Ekdrup, forsøgte flere socialdemokrater at overbevise finansminister Bjarne Corydon om, at Fritz Schur ikke skulle genvælges som formand for DONG Energy i april sidste år. Men Corydon besluttede, at det var bedst at holde fast i Schur i en periode, hvor det store energiselskab stod uden administrerende direktør.

Sælger grillkul og toiletpapir
Efter SAS-krisen i november og den næsten samtidige udgivelse af en kritisk biografi om Fritz Schur, der blandt andet afslørede, at hans selskaber kun betalte 7,7 procent i skat, har der været spekuleret i om erhvervsmanden med det stålsatte blik ville vælge ikke at genopstille som bestyrelsesformand i SAS. Og internt i regeringen har flere ministre da også talt om, at det måske var på tide med en ny SAS-formand. Hvis ikke man kunne få ham væk fra DONG Energy, så kunne man i det mindste give ham silkesnoren i SAS, syntes at være logikken bag de bestræbelser.

Fritz Schurs egen virksomhed sælger blandt andet grillkul og toiletpapir. Den 61-årige Schur er ugift, har ingen børn og bor med en større stab af tjenestepersonale i en stor villa i Klampenborg nord for København. Fritz Schur har dog fået Gentofte Kommune til at ændre villaens status, så det i dag er et slot. Han er finsk konsul og en meget nær ven af Kongehuset og især Prinsgemalen.

Bruge Kongeværelset
I efteråret sidste år udkom bogen ”Kammerherrens nye klæder”, der tegner et nærgående og kritisk portræt af Fritz Schur. Titlen hentyder til, at Dronningen har udnævnt Fritz Schur til kammerherre.

I bogen kan man blandt andet læse historien om et møde for et par år siden mellem Fritz Schur og Københavns Lufthavns daværende direktør Brian Petersen. Sidstnævnte troede, at mødet skulle handle om forholdet mellem SAS og Københavns Lufthavn, der på det tidspunkt havde det med at svinge mellem koldt og iskoldt. Men ifølge bogen kom det meste af mødet til at handle om, at Fritz Schur gerne ville have lov til at bruge lufthavnens kongeværelse, som er forbeholdt Kongehuset og ministre.