- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Heathrow dominerer OL-trafikken

80 procent af tilskuerne og deltagerne til OL i London rejser via Heathrow lufthavnen, hvor paskontrollørerne torsdag byder velkommen med en 24-timers strejke.

En strejke blandt nøglepersonale er med garanti et af skrækscenarierne for en lufthavnsdirektør, som står over for en af de travleste dage i sin lufthavns historie. Men det er netop hvad ledelsen i Londons Heathrow lufthavn kan se frem til i morgen torsdag – dagen før verdens største sportsbegivenhed, De Olympiske Lege, skydes i gang i den britiske hovedstad.

80 procent af de udenlandske tilskuere og idrætsudøvere kommer til legene via Heathrow og der kan vente dem ekstra lange køer ved paskontrollerne torsdag, da paskontrollørerne har valgt netop denne dag til at gennemføre en 24-timers strejke i protest mod den britiske regerings planer om at skære ned i antallet af kontrollører.

Mandag den værste dag
OL starter fredag i denne uge og løber frem til den 12. august, og det forventes at der vil være pres på den i forvejen næsten fuldt udnyttede Heathrow lufthavn alle dagene under legene. Den værste dag bliver mandag den 13. august, hvor knap 140.000 passagerer forventes at rejse gennem lufthavnen.

De omkring 10.000 officials og idrætsudøvere adskiller sig fra en gennemsnitsrejsende ved at have langt mere bagage. En gennemsnitlig passager har halvanden kuffert med, mens OL-folkene i gennemsnit har fire kufferter og 15 procent af den bagage, som lufthavnen forventer at håndtere den 13. august, vil være uhåndterlige størrelser som kajakker og stangspringsstænger.

Kan man ikke undgå at skulle til London i andet ærinde i OL-perioden, skal man måske overveje at rejse via en af storbyens andre lufthavne. SAS og British Airways bruger London Heathrow på flyvninger fra København, mens Norwegian og easyjet burger London Gatwick. Easyjet sender også fly fra København til London Stansted. Fra Billund bruger Sun-Air den lille London City lufthavn, mens Ryanair bruger Stansted fra Billund og Aarhus. I Aalborg flyver Norwegian til Gatwick. Fra alle tre Heathrow-alternativer er der kollektive transportmuligheder til centrum af byen.

Kun steget med 25 procent
Rejsebureauerne har tidligere frarådet forretningsrejsende at rejse til byen under OL for at undgå det trafikale kaos i både lufthavne, metroen og på vejene, som mange forventer. Men nu peger hotelportalen HRS på, at forretningsrejsende kan drage fordel af, at ledige hotelværelser, som der stadig er nogle af, udbydes billigere end normalt.

Desuden er hotelpriserne i London i gennemsnit kun steget med knap 25 procent, mens man under EM i fodbold i Polen og Ukraine i juni så prisstigninger i værtsbyerne på helt op til over 180 procent.

HRS har samlet prisoplysninger fra 800 hoteller i London og de viser, at den gennemsnitlige værelsespris under legene er 1530 danske kroner. I ugen efter legene har mange hoteller sænket priserne for at trække de forretningsrejsende tilbage til byen. Her viser HRS’ data, at gennemsnitspriserne er 900 danske kroner, hvilket er lige lidt under gennemsnitsprisen i samme periode sidste år.