Den nye transportminister, Hans Christian Schmidt, skal i de kommende uger mødes med en række aktører fra luftfartsbranchen. Første møde er i dag med en lille fagforening, der har været meget i vælten på det seneste.
Venstremanden Hans Christian Schmidt blev i slutningen af juni udnævnt til ny transportminister, da Lars Løkkes rene Venstre-regering kom til. Efter at have læst op på sagerne henover sommeren og håndteret de mest akutte sager, så er ministeren nu klar til at tage imod nogle af de mange organisationer og virksomheder i transportbranchen som helhed.
For luftfartsbranchens vedkommende venter der ministeren en perlerække møder i de kommende uger med organisationer og virksomheder. Det fremgår af ministerens kalender på Transportministeriets hjemmeside.
Ret til at kræve overenskomst
De første på ministerkontoret bliver den lille fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU). Således aflægger FPU-formand Thilde Waast og næstformand Anders Mark Jensen allerede i dag et besøg hos ministeren.
Det var FPU, der i foråret forsøgte at indgå en overenskomst med Ryanair for personalet på selskabets baser i Københavns og Billund Lufthavn. En sag der endte i Arbejdsretten, hvor Ryanair led et nederlag og FPU fik rettens ord for, at de var i deres gode ret til at kræve overenskomst. Derfor varslede FPU konflikt mod Ryanair og fik søsterforbund i LO-familien til at varsle sympatikonflikter. Det betød i sidste ende, at Ryanair lukkede sine baser i de to danske lufthavne.
FPU vil på dagens møde tale med Hans Christian Schmidt om hvordan arbejdsrettens dom kan bruges på europæisk plan til at forbedre arbejdsforholdene. Desuden vil fagforeningen gerne tale om flysikkerhed.
Næste repræsentant for luftfartsbranchen på ministerkontoret er Københavns Lufthavne, der har en aftale på mandag.
Langede ud efter CPH
Tre dage senere er det så SAS’ tur til at hilse på Hans Christian Schmidt, der langt fra er ny på transportområdet. Han var således transportminister fra februar 2010 frem til regeringsskiftet i oktober 2011.
SAS ønsker ikke at oplyse hvad de vil tale med ministeren om. Men SAS’ danske koncerndriftsdirektør, Lars Sandahl Sørensen, langede fornylig ud efter Københavns Lufthavn, da han pointerede, at CPH er væsentlig dyrere for SAS at benytte end Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda. Det er derfor ikke usandsynligt, at flyselskabet vil lufte sin utilfredshed med lufthavnen overfor ministeren.
Mandag i ugen efter tager ministeren en tur rundt i Jylland og kommer blandt andet forbi Billund Lufthavn. Her vil lufthavnen byde ministeren velkommen tilbage og fortælle lidt om hvad der er sket siden Hans Christian Schmidt var minister sidst. Det kan desuden sandsynligvis ikke udelukkes, at ministeren er interesseret i at høre lidt mere om konsekvenserne for Billund Lufthavn af, at Ryanair i juli lukkede sin base i lufthavnen.
Ny storlufthavn
Ministerens kalender for oktober er endnu ikke lagt ud på ministeriets hjemmeside. Men den 22. oktober er det Brancheforeningen Dansk Luftfarts tur til at hilse på Hans Christian Schmidt og fortælle hvad de mener ministeren bør interessere sig for.
Når FPU i dag tropper op hos Hans Christian Schmidt, så er de faktisk ikke de første af den nye ministers gæster, der vil tale om luftfart. I starten af september havde ministeren således besøg af Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard. Han ville gerne vende ideen om en ny storlufthavn nordvest for Aarhus med ministeren.