- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Medie: Lehman-krakket forhindrede salg af SAS til Lufthansa

Norske Finansavisen hævder i en stort opsat artikel, at SAS i 2008 var tæt på at blive solgt til Lufthansa for 10 milliarder svenske kroner. Kun underskriften manglede på aftalen, der angiveligt skulle have været offentliggjort på et pressemøde den 25. september 2008.

Det globale finansielle system præges i disse uger af store rystelser, hvor aktiekurserne ryger frem og tilbage. Den økonomiske uro minder i flere henseender om finanskrisen, der for alvor tog fart i efteråret 2008 med krakket i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers.

Og lige præcis den finansielle nedsmeltning i Lehman Brothers har tilsyneladende forpurret et salg af Skandinaviens største luftfartsselskab, SAS.

Den norske Finansavisen hævder i en stort opsat artikel, at SAS i 2008 var tæt på at være solgt til Lufthansa for 10 milliarder svenske kroner. Kun underskriften manglede, og parterne havde angiveligt aftalt at offentliggøre transaktionen på et pressemøde den 25. september 2008.

Men krakket hos Lehman Brothers fik altså aftalen til at falde i vasken.

Første ‘føler’ i 2006
Allerede i september 2006 ville den daværende topchef i Lufthansa, Wolfgang Mayrhuber, angiveligt gerne have købt aktier i SAS, men kun hvis man kunne få mindst 50 procent af aktierne, og det ville kræve at storaktionærerne i skikkelse af de danske, norske og svenske regeringer ville sælge. Hvilket på daværende tidspunkt ikke var aktuelt.

Da Mats Jansson i 2007 overtog koncernledelsen af SAS, gik han i gang med en oprydning og så gerne en løsrivelse fra de tre staters store aktieposter. I Tyskland tjente Lufthansa stort på salg af business class billetter og havde et milliardoverskud af likviditet. Derfor var man sulten efter opkøb, mener Finansavisens journalist.

”En gang i løbet af første halvår 2008 går det op for Jansson at tyskerne mener det alvorligt med deres tilnærmelser. Han må derfor arbejde på to fronter samtidig – dels at få de SAS-ansatte til at acceptere de ekstremt hårde spareplaner og samtidig gøre sig lækker for Lufthansa,” skriver Finansavisen.

Due diligence i sommeren 2008
I april 2008 kom den formelle henvendelse, og i i sommeren 2008 gennemførte Lufthansa ifølge avisen en due diligence af SAS. Flere i den svenske regering blev involveret i sagen, og rygterne om det snarlige opkøb florerede.

Den12. september 2008 formulerede SAS-ledelsen en pressemeddelelse som skulle anvendes i tilfælde af, at informationer om forhandlingerne lækkede. Lufthansas topchef Mayrhuber sad i et fly på vej tilbage fra Stockholm, da meddelelsen”Statement regarding speculations on the future structure of the SAS Group” kom fra SAS-hovedkvarteret.

SAS-akten steg 18 procent og der blev indførtbørspause for aktien. Alt tydede på en aftale, men mandag den 15. september 2008 åbnede aktiemarkederne til en ny virkelighed, da den amerikanske regering lod investeringsbanken Lehman Brothers falde.

På det tidspunkt manglede angiveligt blot de de formelle underskrifter fra Danmark, Norge og Sverige, og ifølge Finansavisen var dette en ren formalitet. Det politiske flertal for et salg af SAS var sikret på forhånd, og alle lande havde accepteret. Det hele skulle offentliggøres den 25. september 2008, men sådan gik det ikke.

Aftalen blev afblæst
Ifølge avisen var det Lufthansas finansdirektør Stephan Gemkow, der var bekymret for Lufthansas kreditværdighed, hvis man opkøbte det nødlidende SAS. Midt i den finansielle storm frygtede finansdirektøren, at SAS ville trække Lufthansa ned. I sidste ende blev forslaget om et opkøb nedstemt. Den 18. september ringede Lufthansa-topchefen angiveligt til sin modpart i SAS, Mats Jansson. “Bestyrelsen har sagt nej. Handelen er aflyst,“ mener Finansavisen at vide, at der skulle have været sagt..

Bestyrelsesformand i SAS, danske Fritz Schur afviser dog at kommentere avisens oplysninger.

”Det var slet ikke så tæt på som nogen vil hævde. Man må erindre, at en sådan fusion er en lang rejse. Vi har aldrig meldt ud, at vi var i en slutfase,” siger bestyrelsesformand i SAS til Finansavisen og afviser, at der var tale om få dage inden en aftale kunne offentliggøres.

Tilbage står, at SAS ikke blev solgt dengang i 2008 og reelt stadig er til salg.