- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Ny aftale afblæser spanske lufthavnsstrejker

Det er efterhånden kun formaliteter i ny aftale, der skal på plads, inden de planlagte 25 endags-strejker i spanske lufthavne bliver endegyldigt annulleret.

Man kan godt ånde lettet op, hvis man har en flybillet til eller fra en spansk lufthavn indtil nytår.

Den varslede strejke i 48 lufthavne drevet af den nationale lufthavnsoperatør AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) ser ud til definitivt at blive afværget. Strejkerne skulle i første omgang have værte begyndt fra den 15. september, men denne frist blev i første omgang udsat til den 22. september. Strejkens eventuelle start blev yderligere fremrykket til den 1. oktober for at muliggøre forhandlinger.

Men grundet frugtbare forhandlinger tyder alt på, at de 25 endags-strejker indtil årsskiftet bliver afblæst. De tre spanske fagforeninger CCOO (Comisiones Obreras), UGT og USE har været i forhandlinger med AENA og ENAIRE (statsligt flyvelederselskab, red.) samt ministeriet for offentlige arbejder for at opnå forbedringer i arbejdsvilkårene for medarbejderne i de spanske lufthavne.

Ifølge det spanske medie expansion.com – der refererer til Servimedia Union – er parterne kommet til enighed Aftalen afventer dog fortsat den endelige godkendelse fra bestyrelserne i AENA og ENAIRE. Herudover venter man også på godkendelse fra det spanske ministerium for offentlige arbejder.

Unavngivne kilder vil ikke afsløre detaljer i forhandlingerne, men den endelige underskrift skulle angiveligt have fundet sted i løbet af det seneste par dage.

AENA-præsident fratræder
Medarbejdere hos AENA har krævet lønforhøjelse på otte procent efter tre år med overskud i virksomheden. De har desuden opfordret til oprettelsen af 450 nye job i AENA og 250 job i ENAIRE for at kompensere for den seneste reduktion af arbejdsstyrken. En reduktion, der ifølge de tilbageværende medarbejdere blandt andet har skabt ’et stort strukturelt efterslæb’.

Var strejkerne blevet en realitet, havde de spanske myndigheder en forventning om, at 73.000 AENA-medarbejdere ville nedlægge arbejdet og dermed ramme i titusindvis af passagerer i de spanske lufthavne indtil nytår.

I midten af september skrev det spanske medie The Olive Press, at den spanske minister for arbejde, Iago Negueruela, krævede AENA-præsident José Manuel Vargas fyret, fordi han ’søger at øge fortjenesten på bekostning af usikre arbejdsvilkår for medarbejderne’, og at han er ansvarlig for ’de mange kaotiske situationer i de spanske lufthavne’.

Senere i september blev det kendt, at AENA-præsidenten fratræder sin stilling den 15. oktober af ”personlige årsager”. AENA har således meddelt National Securities Market Commission (CNMV), at José Manuel Vargas har valgt at trække sig tilbage.

José Manuel Vargas blev udnævnt til AENA-præsident i januar 2012, og det er fortsat uvist, hvem der bliver hans efterfølger på posten.

 

Relaterede artikler:

Spanske lufthavnsstrejker kan blive afblæst

Fagforeninger udsætter strejker i spanske lufthavne

25 strejker på vej i spanske lufthavne