- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Opstartsrabatter kostede i Billund Lufthavn

Billund Lufthavn kom ud af 2012 med et overskud på 9,9 mio. kroner før skat mod 42,2 mio. kroner året før. Det er blandt andet opstartsrabatter til nye flyselskaber, der har ramt lufthavnens bundlinje.

Billund Lufthavn voksede i 2012 med 24.291 passagerer i forhold til året før. Men på trods af fremgangen styrtdykkede lufthavnens overskud fra 42,2 mio. kroner før skat i 2011 til blot 9,9 mio. kroner før skat i 2012.

Baggrunden for den store nedgang i driftsresultatet er konkursen i Cimber Sterling. BIllund Lufthavn havde et direkte tab på 6 mio. kroner i form af udestående betalinger. Men herudover havde lufthavnen et stort indtægtstab på de 300.000passagerer, man mistede ved konkursen.

“Det er vanskeligt at lave en helt præcis opgørelse af, hvad konkursen har betydet rent økonomisk for Billund Lufthavn, men vore beregninger viser en samlet påvirkning på 30 – 40 mio. kroner,“ siger administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn A/S.

Han bekræfter samtidig, at beløbet er en kombination af direkte tab og indtægtstab ved at få dækket ruterne ind en gang til gennemopstartsrabatter til nye flyselskaber.

Nye passagerer var dyrere
Flere af de regionale ruter blev overtaget af British Airways franchise-partneren Sun-Air of Scandinavia, mens SASovertog indenrigsruten til Københavnsamt sidenhen en rute til Oslo. Seks nye ruter fra Ryanair samtTurkish Airlines-ruten til Istanbul har også været med til at påføre Billund Lufthavn et indtægtstab, da indtægten på de nye passagerer fra disse selskaberdet første år er lavere end den indtægt, som Billund Lufthavn havde fra Cimber Sterling, der havde betjent flere ruter i enårrække.

Facit er dermed for Billund Lufthavn, at man tabte 300.000 passagerer påCimber Sterling-konkursen, men hentede 324.000 nye passagerer hos andre operatører. Mensamlet setkostede dettelufthavnen 32,3 mio. kroneri kombinationmed en nedgang i godsmængderne på1.660 tons.

Bestyrelsen i Billund Lufthavn forventede ellers et bedre resultat i 2012 end i 2011, da manhavde opgjort årets i 2011. Men det satte Cimber Sterlings konkurs altså en stopper for.

Rosfra bestyrelsesformanden
Trods den resultatmæssige tilbagegang er der alligvel ros frabestyrelsesformand Bjarne Hansen, der i den sædvanlige underspillede stil kalderdet “et fornuftigt årsresultat.“

Han hæfter sig ved, at en luftfartskonkurs er en del af rammevilkårene for lufthavnsdrift, der også kan påvirkes afen askesky, regionalekonflikter eller andre eksterne forhold.

“Der er god grund til at rose personale og ledelse for en god og solid indsats i 2012, hvor det er værd at bemærke, at lufthavnen kom ud med etrekordstort antal passagerer, og at årsresultatet trods alt er positivt. Det er ganske tilfredsstillende,“ siger den tidligere APMM-skibsreder BjarneHansen.

Bestyrelsen indstiller årsrapporten til generalforsamlingens godkendelse den 16. maj.