- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

SAS ændrer strategi for Blue1

Planen om at lade Blue1 overtage SAS-fly og operere dem for SAS er skrottet. I stedet ser SAS på muligheden for sammen med en partner at lade datterselskabet operere regionale jetfly.

SAS ændrer nu strategi for hvad man vil med det finske datterselskab Blue1. Eller i hvert fald hvad man ikke længere vil bruge det til. Nu er planen nemlig ikke længere, at Blue1 til efteråret skal overtage nogle af SAS’ Boeing 737-600 fly og operere dem for SAS.

I stedet ser SAS blandt andet på muligheden for at gøre Blue1 til en selvstændig operatør af regionale jetfly i 80 – 100 personers størrelsen.

Blue1 er i fuld gang med at udfase sine aldrende Boeing 717-fly og det sidste vil have forladt selskabet til oktober. Hvad der så skal være i Blue1’s flåde har SAS ikke lagt sig fast på. Men de ved hvad der ikke skal være der. Og det er Boeing 737-600 fly. De skal fortsat opereres af SAS selv. Det oplyser SAS’ kommunikationsafdeling til CHECK-IN.dk.

Sammen med en partner
Efter at SAS i marts i år overførte sine 12 88-personers CRJ-900 fly til det danske datterselskab Cimber A/S har SAS ikke længere selv regionale jetfly tilbage i sin flåde. SAS har derfor ikke selv nogle fly at flytte over i Blue1.

Derfor ser SAS blandt andet på muligheden for at skabe en stærk selvstændig operatør af regionale jetfly. Hvis SAS vælger, at Blue1 skal gå den vej, så vil det skulle gennemføres sammen med en partner, som eventuelt kan stille med flyene, oplyser kommunikationsafdelingen.

Arbejde for andre
Hvis man skal spekulere lidt i hvem det kunne være, der kunne tænkes at samarbejde med SAS, så springer ét selskab særligt i øjnene. Det er finske Nordic Regional Airlines, som tidligere var ejet i fællesskab af det britiske regionalflyselskab Flybe og den finske flagcarrier Finnair og opererede under navnet Flybe Nordic. I starten af 2015 solgte Flybe imidlertid sin 60 procents andel i Flybe Nordic og selskabet blev omdøbt til Nordic Regional Airlines.

Alle selskabets nuværende 26 fly opererer for Finnair, som fortsat ejer 40 procent af selskabet. Nordic Regional Airlines har dog også en ambition om at arbejde for andre selskaber. Det finske flyselskabs flåde består af 12 100-personers Embraer 190 regionale jetfly og to 76-personers Embraer 170 regionale jetfly. Fly, der ville passe som fod i hose til et nyt Blue1 med ambitioner om at blive operatør af regionale jetfly. Desuden opererer Nordic Regional Airlines 12 ATR-72 turbopropfly.

Foto: Morten Lund Madsen