- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Smittefri flyrejse på førsteklasse

Det danske tidsskrift Dagens Medicin har for nylig offentliggjort en amerikansk undersøgelse fra UCLA, der viser risikoen for smitte og spredning af sygdommepå længere interkontinentale flyrejser.

Forskere har allerede vidst, at sygdomme som mæslinger, tuberkulose, kopper, SARS og H1N! kan spredes mellem verdensdele ved hjælp af passagerfly. Den nye undersøgelse har anvender matematiske modeller til præcist at udregne smitterisikoen, hvis man rejser i samme kabine, som en person, der er smittet med eksempelvis H1N1.

Konklusionen er tydelig. Der er en betydelig større risiko for at blive smittet, hvis man flyver økonomiklasse, mens undersøgelsen viste, at risikoen var relativt begrænset på førsteklasse.

Undersøgelsen konkluderer, at2 til5 passagerer vil blive udsat for smitte i løbet af en flyvetur på fem timers varighed på økonomiklasse. Er flyvetiden på 11 timer vil 5 – 10 passagerer blive smittet, mens en flyverejse på 17 timer vil betyde mellen 7 og 17 smittede passagerer. I eksemplet er der valgt et fly af typen Boeing 747.

Årsagen til større smitterisiko på økonomiklasse er de trange pladsforhold, skriver Dagens Medicin.

Til sammenligning vil kun 0 – 1 passager blive smittet på førsteklasse på en fem timer lange flyrejse. Er der tale om 11 timer kan smitten blive udbredt til mellem 1 – 3 passagerer på førsteklasse og mellem 2 – 5 passagerer på flyvninger med op til 17 timers flyvetid.

Det fremgår ikke, hvorvidt undersøgelsen har taget højde for, hvordan belægningsprocenten ser ud på flyene. Derfor kan undersøgelsens resultater ikke blive andet end teoretiske.