- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Træt af “bøllerne i skolegården”

AKTUEL KOMMENTAR: Adm. direktør Jesper Rungholm fra DAT kalder EU261-forordningen for "eklatant makværk" og dusørjægere for bøller. Galskaben har taget over, mener han.

Af Jesper Rungholm, administrerende direktør og flykaptajn, DAT

Det er tæt på 31 år siden, min kone og jeg startede DAT. Der er sket ufattelig meget inden for luftfart i de 31 år. Meget er blevet bedre. Sikkerheden, når vi flyver, er efterhånden blevet så god, at den bliver nærmest umulig at forbedre. Klima har nu fokus, og vi skal nok komme i mål der også.

Men midt i alt det positive så må man også nævne det værste, der er sket, og det er det uden sammenligning EU-forordningen 261/2004. Et eklatant makværk som EU-politikerne burde skamme sig over. I de seneste fem til seks år har galskaben taget helt over, og nu er plattenslageriet nået et foreløbigt klimaks med to vanvittige sager i disse dage.

I sidste uge blev jeg kontaktet af en journalist fra Ekstra Bladet, der kunne forholde mig, at DAT var blevet politianmeldt af Flypenge.dk for bedrageri. Ikke helt hverdagskost. Så efter en dyb vejrtrækning måtte jeg sande, at forbløffelse og vantro nok var det, der kom tættest på.

Ukontrollerbare forsinkelser
Først lidt baggrund. Vi har i de sidste år set vores on-time statistik på charterflyvning blive mere og mere håbløs. Et eksempel; I 2017 og 2018 lå vores on-time arrival på charter på cirka 54 procent.

Ja du læste rigtigt; kun cirka halvdelen af vores fly ankom til tiden. Og 94 procent af forsinkelserne var uden for vores kontrol, men stadig vort ansvar. Den primære synder er flyveledelsen i det sydlige Europa. Både det sydlige Tyskland og Frankrig er håbløst ringe. Så ringe at Eurocontrol som er overordnet ansvarlig, har måttet sende advarsler ud i 2018 og 2019 om forventede massive forsinkelser – og de fik ret.

Talrige retssager om EU261 har resulteret i, at hverken landing eller parkering af flyet betragtes som ankomst. Nu er det tidspunktet, hvor flydøren åbnes, som regnes for ankomst. Igen en yderligere forlængelse af flyvetiden som er helt uden for vores kontrol men med potentielle konsekvenser; hvad hvis gaten ikke er klar når vi ankommer, og måske med forsinkelse?

Opfører sig som bøller
Samtidigt er det jo et faktum, at vi bliver løbet over ende af diverse dusørjægerselskaber, som kræver kompensation vel og mærke uden større interesse for årsag til forsinkelse. Flypenge.dk er i denne sammenhæng uden sammenligning det værste selskab i flokken. De er bøllerne i skolegården.

Så på den ene side har vi mere eller mindre kompetente underleverandører, evige ATC-forsinkelser og ændret definition af ankomst, og på den anden side har vi et elendigt og tilfældigt EU261-regelværk, der tilmed er indrettet således, at flyselskabet automatisk er skyldig, hvis ikke andet foreligger dokumenteret.

Flyvetider tilpasset virkeligheden
Vores svar har været at forlænge vores flyvetider, så de passer til virkeligheden. På trods af massive forsinkelser i ATC er vores ankomst on-time nu på 93 procent efter ændringen. Det har virket. Havde vi ikke gjort det, ville vores on-time have været under 50 procent.

Ingen passager bliver snydt. Vores rejsebureaupartnere oplyser nøjagtigt omkring afgang- og ankomsttidspunkt på deres hjemmesider eller i telefon når kunden (passageren) køber rejsen. Der er ikke nogen som helst tvivl om, hvad der er solgt, eller købt. Det er nøjagtigt de samme tider, der står på rejsebevis/billet, som kunden modtager. Så kunden er 100 procent bekendt med afrejse- og ankomsttidspunkt ved rejsens køb. Ingen lusk, efterændringer eller smarte detaljer. EU261-regelværket siger også helt klart, at det er rejsebeviset, der er altafgørende.

Hvad diverse eksterne mere eller mindre avancerede hjemmesider oplyser omkring flyvetider og ankomster kan aldrig blive vores ansvar. De har intet med vores handelsforhold og kundens billet at gøre. Det er vel også rimeligt at sige, at hvordan vi planlægger flyvningerne, kommer ikke kunden eller Flypenge.dk ved. Bare vi flyver sikkert og godt på det tidspunkt, vi har lovet og ankommer til den tid, vi har solgt kunden.

At nå frem til, at det er snyd og bedrageri, at kunden i langt de fleste tilfælde ankommer før det købte tidspunkt, kræver en god del grisk dusørjægerhjerne. At nogen i fuldt alvor siger ”Jeg har købt en flyvetur på fem timer og nu tog den kun fire timer, så jeg er blevet snydt” lyder lige så dorsk og dumt som det er….

Falsk anklage
At melde nogen til politiet for bedrageri lyder alvorligt og ikke noget, man sådan lige skal gøre uden at tænke sig grundigt om. Måske specielt når vælger at sværte til, ved at gå i medierne med det. Det bør have konsekvenser. Og vores retssamfund har da også taget højde for, at dette ikke bare er noget man gør for sjov eller for egen vinding,

Kapitel 17 § 165 i straffeloven siger nemlig: “Den der til offentlig myndighed anmelder en strafbar handling, der ikke er begået, såvel som den, der til sådan myndighed indgiver falske klagemål, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.”

Hvad siger I? Skal jeg melde plattenslageriet til politiet?

Hvis du tror, at vi har nået toppen af plat og svindel, så bare vent, der kommer mere….

Redaktionen har forkortet det oprindelige indlæg ved at opdele det i to sekvenser. Fortsættelse følger derfor den 29. januar 2020.