Rejsegarantifonden jagter tre personer, det havde deltaget i ledelsen af Tyrkiet Eksperten ApS frem til konkursen i oktober 2012. Fonden ønsker, at der bliver afsagt dom om ledelsesansvar, ligesom selskabets revisorer også er i søgelyset.
En af de mere spektakulære konkurser i den danske rejsebranche indtraf den 12. oktober 2012, da Tyrkiet-Eksperten ApS uden yderligere varsel meddelte Rejsegarantifonden, at man ikke kunne fortsætte driften.
Overraskelsen var stor hos Rejsegarantifonden, da der ikke havde været tegn på, at en konkurs var nært forestående. Men værdierne i selskabet var tilsyneladende ikke længere til stede.
Efter undersøgelser gennemført at kurator blevet det i efteråret 2014 fastslået, at der ikke var grundlag for en strafferetslig efterforskning, men i stedet en retssag om fastlæggelse af et erstatningsansvar for et tab på omkring 30 mio. kroner, som kreditorerne blev påført op til konkursen.
Kurator ønskede, at de tre ansvarlige i selskabets ledelse, henholdsvis Gündüz Dogusoy, Fatma Zeynep Dogusoy samt Fer Cellek skulle tiltræde et forlig, hvor de anerkendte et ansvar og erklærede at skylde det konkursramte selskab 30 mio. kroner.
De 30 mio. kroner fremkommer som skyldige pensioner overfor de ansatte, modtagne rejser på kredit fra Corendon Airlines, modtagne lån og kreditter fra Onur Air, tilsidesatte krav om likvidbeholdning overfor Rejsegarantifonden samt modtagelse af betaling fra rejsekunder, hvor man vidste, at rejserne ikke kunne gennemføres.
Fonden dækker omkostninger til retssag
Det er ikke lykkedes for kurator at opnå forlig med de tre omtalte personer. Rejsegarantifonden har derfor meddelt kurator, at fonden vil dække omkostningerne ved en retssag, der skal fastslå ledelsesansvaret, selvom en dom ikke kan bidrage med penge til boet.
“Fonden forfølger som udgangspunkt altid sådanne krav og vil ikke passivt acceptere, at man som rejseudbyder ukritisk lader stå til og bevidst efterlader sig så få aktiver og beviser som muligt, i den hensigt at der i konkursboet ikke er midler til at forfølge ansvarssager,“ siger administrerende direktør Birgitte Fjeldhoff fra Rejsegarantifonden.
Retssagen kan tidligst blive indledt, når kurator har lavet den endelige tabsopgørelse og stævning er udtaget. Herefter skal der berammes en dato for det første retsmøde.
Det er ikke alene de tre personer med ledelsesansvar, der kan risikere at blive trukket gennem sølet. Rejsegarantifonden har også bedt kurator undersøge, om selskabets tidligere revisorer kan gøres ansvarlige, eventuelt gennem indklagelse for Revisorankenævnet.
Ved konkursen var det Athos Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, der var revisor. Det havde Athos været siden den 14. november 2011. Tilbage gennem tiden ligger hyppige skift af revisorer, blandt andet BDO, Beierholm, Timevision, Revisorfælleskabet af 1994 samt statsautoriseret revisor Nis Jørn Bennetzen.