- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Yennen giver rutsjetur til Finnair-regnskab

Årets tredje kvartalsregnskab fra Finnair er trods overskud ikke opmuntrende læsning. Selskabet slås især med en svækket yen samtidig med, at brændstofpriserne forbliver høje og passagervæksten i både Asien og Europa udvikler sig moderat.

Finnair offentliggjorde i sidste uge sin kvartalsrapport. Årets tredje kvartal er normalt selskabets bedste, hvorfor det var en svær skuffelse for selskabets CEO, Pekka Vauramo, at skulle fremlægge et driftsresultat på 38,4 mio. euro sammenlignet med 50,4 mio. euro i samme periode sidste år. Et fald på ikke mindre end 23,7 procent.

Selvom Finnair i samme periode lykkedes med at sænke enhedsomkostningerne med 6,2 procent, er forventningen til årsresultatet for sjette år i træk, at der kommer til at stå røde tal på bundlinjen.

Kvartalsregnskabet for Finnair vidner på mange måder om, at den finske flag-carrier er fløjet lige lukt ind i ”den perfekte storm” – et udtryk, som ofte bruges, når en lang række udefrakommende faktorer på én og samme tid rammer negativt.

Finnair slås fortsat med høje brændstofpriser og en moderat passagervækst i både Europa og Asien. Dertil kommer, at selskabets indtægter rammes af den svækkede japanske yen. Finnair henter mange af sine indtægter i yen – godt 26 procent af selskabets langdistanceflyvninger til Asien er til og fra Japan.

Japansk pengepolitik svækker indtægt
Den japanske yen spiller således en stor rolle i Finnairs nuværende strategi om at flytte rejsende mellem Asien og Europa. Imidlertid er der ikke meget, der peger på, at den japanske yen foreløbigt vil blive styrket.

”Siden slutningen af sidste år er den japanske yen blevet svækket overfor både den amerikanske dollar og euroen. Det skyldes den meget lempelige pengepolitik, som den japanske centralbank har kørt,” forklarer Amy Zhuang, senioranalytiker i asiatiske økonomier hos Nordea.

Formålet med denne politik har været at styrke den japanske økonomi i form af blandt andet lave renter. Denne strategi er også blevet anvendt i den europæiske og amerikanske økonomi. Imidlertid har dette også svækket værdien af yennen, hvilket har styrket den japanske konkurrencesituation markant. Til gengæld er værdien af indtægterne for udenlandske virksomheder, der sælger produkter i Japan, faldet – og der er ikke udsigt til, at yennen styrkes i nær fremtid.

”Den japanske pengepolitik vil fortsat være meget lempelig, og derfor vil yennen også forblive svækket overfor dollaren,” siger Amy Zhuang til CHECK-IN.dk.

En langvarig periode med en svækket yen kan blive en udfordring for Finnair i mere end én forstand. Selvom den japanske økonomi på kort sigt er blevet styrket med den svagere yen, forventer Nordea ikke, at det er en udvikling, som vil holde ved – tværtimod. Hos Nordea forventer man, at den japanske købekraft vil kunne blive påvirket negativt af yennens værdi og dermed også den japanske rejselyst.