- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Hver tredje flyvning er med lavprisflyselskab

Lavprisflyselskabernes andel af operationer i europæisk luftrum er siden 1998 steget fra 1,6 procent til 32,5 procent i 2022. Hver 10. flyvning udføres af det største lavprisflyselskab.

I de første ni måneder af 2022 gennemførte Ryanair i gennemsnit 2.584 flyvninger hver dag, hvormed hver 10. flyvning i europæisk luftrum repræsenterede et af selskabets Boeing 737-fly. Det viser tal fra den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol.

Det er med til at understrege en tendens, hvor lavprisflyselskaberne fortsætter med at tage andele i det totale luftfartsmarked i Europa. Tilbage i 1998 udgjorde lavprisflyselskaberne kun 1,6 procent af det samlede antal operationer i europæisk luftrum, og fra januar til september i år er tallet helt oppe på 32,5 procent.

Dermed er hvert tredje fly i europæisk luftrum fra et lavprisflyselskab.

Åbning mod øst
Andelen af lavprisflytrafik i europæisk luftrum er vokset i takt med, at EU i flere omgange er blevet udvidet med nye medlemslande. I 2004 blev Estland, Letland, Litatuen, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Ungarn samt Cypern og Malta optaget i EU, og disse lande blev efterfulgt af Bulgarien og Rumænien i 2007 samt Kroatien i 2013.

I disse markeder er det særligt Ryanair og Wizz Air, der har ekspanderet markant.

Blandt de største lavprisflyselskaber i Europa – målt på antallet af operationer – finder man udover Ryanair også EasyJet, Wizz Air, Vueling, Eurowings, Pegasus, TUI og Norwegian. Disse selskaber udgør tilsammen 26,3 procent af operationerne i europæisk luftrum svarende til omkring 6.735 daglige flyvninger.

Syv markedssegmenter
Eurocontrol opdeler flyselskaber og operatører i syv forskellige markedssegmenter. Største markedssegment er de såkaldt “mainline”-flyselskaber som eksempelvis Turkish Airlines, Lufthansa, Air France, KLM, British Airways, SAS og Swiss. Dette segment sidder på 36 procent af markedet.

Regionale flyselskaber repræsenterer 15 procent af operationerne, mens Business Aviation fylder med syv procent i statistikken. Charterflyvninger udgør fire procent af det europæiske luftfartsmarked efterfulgt af fragtflyvninger med tre procent. Endelig udgør militære flyvninger blot én procent af operationerne. 

Segmentet af lavprisflyselskaber indeholder omkring 50 flyselskaber, men her er det værd at bemærke, at eksempelvis Ryanair og Wizz Air har de forskellige produktionsenheder med i statistikken. Således udgør Ryanair eksempelvis Ryanair DAC, Ryanair UK, Lauda Europe, Malta Air og Buzz, mens Wizz Air udover det ungarske moderselskab også er repræsenteret med Wizz Air UK og Wizz Air Abu Dhabi.

 

Relaterede artikler:

Største måned nogensinde hos Ryanair

Ryanair er nu verdens femtestørste flyselskab

Lavprisflyselskabers passagertal på himmelflugt