- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

SAS atter største nordiske flyselskab

Mange års rivalisering mellem SAS og Norwegian kulminerede i begyndelsen af 2017, da Norwegian i 12 på hinanden følgende måneder havde overhalet SAS som største flyselskab i Norden.

I november er situationen vendt noget på hovedet, da Norwegian har været tvunget til at trække kapacitet ud af markedet i forbindelse med rutetilpasninger og salg af fly, ligesom groundingen af 18 Boeing 737 MAX-fly og fortsatte udfordringer med motoropgraderinger på Dreamliner-flyene har forstærket kapacitetsreduktionen.

Et synligt bevis på dette kunne man opleve i november måneds trafiktal, hvor Norwegian mistede næsten 600.000 passagerer i forhold til samme periode sidste år og landede på 2.283.821 passagerer, hvilket var en tilbagegang på ikke mindre end 20,6 procent.

72.965 passagerer gjorde forskellen
Anderledes gik det SAS i november. Her kunne man notere sig en beskeden tilbagegang på 0,2 procent, hvormed 2.356.786 passagerer rejste med det skandinaviske flyselskab i sidste måned. Det var 72.965 flere end hos Norwegian, og SAS kan således midlertidigt indtage førerpositionen som største nordiske flyselskab målt på antallet af passagerer.

SAS har dog ikke planer om at igangsætte en egentlig kapacitetsvækst i de kommende 12 måneder. Men indfasningen af nye fly, der har flere sæder end de nuværende, kommer til at betyde noget.

“Næste år kommer vi til at øge den udbudte kapacitet med tre til fem procent. Det skyldes justeringer for pilostrejken i foråret samt at vi får leveret 20 fabriksnye A350, A320 og en enkelt A321LR. Men kapacitetsvæksten er begrundet i flådeudskiftning end ønsket om at producere mere,” siger koncerndirektør Simon Pauck Hansen til CHECK-IN.dk.

Ser man på de seneste 12 måneder, er Norwegian da også stadig det største flyselskab under nordisk ejerskab med i alt 36.795.938 passagerer. Hos SAS var der tilsvarende 29.755.749 rute- og charterpassagerer i flyene i løbet af de seneste 12 måneder. Pilotstrejken i foråret var dog medvirkende til, at SAS ikke har kunnet løfte sig over 30 millioner i den seneste 12 måneders periode.

Børsværdi på 4,5 milliarder kroner
Begge flyselskaber har i denne uge præsenteret trafiktal for november, mens SAS har offentliggjort det samlede resultat for regnskabsåret 2018/19, der endte med et beskedent overskud på 786 millioner svenske kroner (560 millioner danske kroner) før skat og engangposter.

Herudover har Norwegian offentliggjort salg af Argentina-aktiviteterne samt ansættelsen af en ny kommerciel direktør, der har erfaring fra et stort amerikansk lavprisflyselskab. På Oslo Børs er Norwegrians aktiekurs i løbet af ugen faldet med 5,65 procent, således at børsværdien lige nu er på 6.068 millioner norske kroner  – eller 4.495 millioner danske kroner.

SAS fik til gengæld en børslussing med et samlet kurstab på 17,92 procent i løbet af ugen Dermed er børsværdien af det skandinaviske flyselskab på Københavns Fondsbørs reduceret til 4.434 millioner kroner. Dermed er den samlede børsværdi af aktierne i de to selskaber i øjeblikket på samme niveau.

 

Relaterede artikler:

Dramatisk passagerfald hos Norwegian

Et stærkt fjerde kvartal var ikke nok for SAS

Norwegian henter direktør fra amerikansk flyselskab

Norwegian sælger argentinsk datterselskab