- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

SAS: Sygemeldinger var strejke

SAS Ground Handling skal i Arbejdsretten om en sag, hvor sygemeldinger hos bagageportører efter selskabets opfattelse er udtryk for en "maskeret overenskomststridig arbejdsstandsning."

Uroen har ulmet hos de ansatte i SAS Ground Handling (SGH) henover sommeren. Både den 29. juni og efterfølgende den 22. juli gik bagageportørerne til fagligt møde, hvormed en del afgående fly, der skulle håndteres af SGH blev forsinket i op til flere timer.

Årsagen til de ulovlige arbejdsnedlæggelser bundede angiveligt i, at SAS havde opsagt lokalaftalerne med fagforeningerne, så der var udsigt til flere weekendvagter og nattevagter.

“Vi frygter ustabilitet, når hele fundamentet med lokale aftaler om arbejdsforhold skrider. De aftaler er en grundforudsætning, når man har at gøre med skifteholdsarbejde,” sagde Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, dengang til Fagbladet 3F.

Ikke pjæk
Efter de to arbejdsnedlæggelser i slutningen juni og juli var der ro i nogle uger, indtil SAS Ground Handling i slutningen af august løb ind i en række sygemeldinger.

Det har fået SAS til at indbringe sagen for Arbejdsretten, idet selskabet mener, at når sygemeldingerne ligger i forlængelse af de to arbejdsnedlæggelser, kan der være tale om “en maskeret overenskomststridig arbejdsstandsning.” Det skriver Fagbladet 3F.

“SAS anklager en hel medarbejdergruppe for ikke at passe deres arbejde. Det tager vi stærk afstand fra. Det svarer jo til at beskylde os for at stjæle af kassen. Men kollegaerne er blevet syge på grund af det dårlige arbejdsmiljø,” siger Bo Larsen, der er tillidsmand i SGH.

Afviser besøg af Arbejdsmedicinsk Klinik
Hos 3F Kastrup hævder man, at 12 SGH-ansatte de seneste tre måneder har henvendt sig til med stressrelaterede sygemeldinger, hvor flere angiveligt skulle være faldet om under arbejdet og blevet kørt væk i ambulancer.

Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital rapporteres at have henvendt sig til ledelsen i SAS for at få lov til at komme på besøg og undersøge de fysiske og psykiske arbejdsforhold. Det har SAS angiveligt afvist under henvisning til, at man er i løbende dialog med Arbejdstilsynet om forholdene på arbejdspladsen.

“I SGH arbejder vi hele tiden med at optimere vores drift bedst muligt for at kunne dække vores produktion og leve op til besparelseskrav. Dog er det vigtigt at pointere, at vi naturligvis også tænker på medarbejdertrivsel og et trygt og sikkert arbejdsmiljø. Siden sensommeren har vi lavet nye arbejdstidsaftaler, nye procedurer og justeringer for at imødekomme ønsker fra vore medarbejdere,” skriver Hans Henrik Spangenberg, administrerende direktør i SAS Ground Handling i en mail til Fagbladet 3F.

 

Relaterede artikler:

SAS: Vi kan ikke løse bagagekonflikt

Flypassagerer blev gidsler i ulovlig strejke

3F-formand: SAS-krav har været benzin på bålet