Flypassagerer blev gidsler i ulovlig strejke

Bagageportører hos SAS Ground Handling nedlagde fredag atter arbejdet. SAS hævder, at portørerne grundlæggende er utilfredse med, at en af kollegerne ikke er medlem af 3F.

Ansatte i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn har for anden dag i træk nedlagt arbejdet. Torsdag nedlagde mellem 250 og 300 bagageportører arbejdet i op til fire timer, og fredag kl. 13.15 begyndte endnu en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, der først sluttede ved 19-tiden.

Hos 3F, der organiserer bagageportørerne hos SAS Ground Handling, fortæller man, at det tilsyneladende handler om, at de ansatte føler sig overvåget.

“Som vi hører det, havde de ansatte den opfattelse, at en utryghedsskabende person opførte sig besynderligt og filmede folk. Det oplevede de som for voldsomt og provokerende til, at de kunne udføre deres arbejde. Da personen forlod arbejdspladsen, genoptog de arbejdet,” siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, torsdag til 3F.

SAS vil ikke fjerne medarbejder
Hos SAS fortæller man, at sagen i stedet handler om en bagageportør, som kollegerne i 3F ønsker fjernet fra jobbet, da han tilsyneladende ikke er organiseret i 3F.

“Det drejer sig om et personaleforhold, hvor vi har en bagageportør ansat, som er organiseret i en anden fagforening end 3F. I Danmark har vi foreningsfrihed, og det har vi pligt til som virksomhed at følge. Der er et krav om, at vi fjerner den pågældende medarbejder. Det kan eller vil vi naturligvis ikke, og derfor er der en ulovlig strejke lige nu,” forklarer pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

Vi kan forstå, at bagageportørerne føler sig utrygge ved denne kollega?

“Det er langt fra vores opfattelse. Vi har dokumentation for, at den pågældende medarbejder er blevet chikaneret og truet, fordi vedkommende ikke ønsker at melde sig ind i 3F, men i stedet er medlem af en anden fagforening.”

Hvilken dokumentation er der tale om?

“Det kan vi på nuværende tidspunkt ikke komme ind på, men det er alvorligt.”

Enighed om foreningsfrihed
Den verserende personalesag har tilsyneladende ulmet længe hos Ekspeditionsarbejdernes Klub, 3F Kastrup. Den 27. august var der et mæglingsmøde mellem parterne, og CHECK-IN.dk er kommet i besiddelse af mødereferatet.

På mødet opnåede man enighed om, at “medlemskab af 3F naturligvis er frivilligt i SAS Ground Handling.”

I mødereferatet fremgår det også, at den pågældende SGH-medarbejder, der angiveligt har været chikaneret, genoptager sit arbejde. hvilket “arbejdstagersiden tog til efterretning”. Referatet slutter med en passus om, at “parterne er enige om at opretholde det gode og rolige samarbejde.”

Kompliceret personalesag
Hos 3F ønsker Henrik Bay-Clausen ikke at uddybe de mere konkrete forhold, da der er en personalesag inde over konflikten. Men han fastholder dog forklaringen om, at den pågældende medarbejder har filmet 3F-medlemmer i lufthavnen.

“Den pågældende person har gået derude og filmet, hvilket vi har fået bekræftet. Det har virket så grænseoverskridende på vores medlemmer, at de besluttede at nedlægge arbejde. Nu har de i dag fået et pålæg i arbejdsretten om at genoptage arbejdet, og tillidsfolkene gør nu hvad de kan for at normalisere arbejdet,” siger Henrik Bay-Clausen til CHECK-IN.dk.

Samtidig understreger Henrik Bay-Clausen, at han ikke kan genkende udtalelserne om, at den pågældende SGH-medarbejder er blevet chikaneret og truet. “Det må stå for SAS´ egen regning,” siger han.

Henrik Bay-Clausen bekræfter dog, at der har været en personalesag, og der er sanktioneret sag. Det skulle angiveligt være den den nu daværende næstformand i Ekspeditionsarbejdernes Klub, der er blevet sanktioneret for at udvise trusler mod den SGH-ansatte, der har nægtet at lade sig organisere i 3F og som har filmet sin kolleger.

Driftsforstyrrelser hos SGH-kunder
Københavns Lufthavn meddelte tidligt fredag eftermiddag, at arbejdsnedlæggelsen kan give “moderate forsinkelser” hos de flyselskaber, der betjenes af SAS Ground Handling. De rejsende vil også kunne opleve, at det tager længere tid at få bagagen ind på båndet i lufthavnen, efter at flyene er landet.

Udover SAS varetager SAS Ground Handling bagagearbejdet for lidt flere end 20 charter- og ruteflyselskaber i Københavns Lufthavn. Der er tale om Adria Airways, Aeroflot, airBaltic, Air China, Air India, Alsie Express, Atlantic Airways, BRA, Corendon Airlines, DAT, Egyptair, Eurowings, Freebird Airlines, Icelandair, Novair, Pakistan International Airlines, Qatar Airways, Singapore Airlines, SunExpress, TAT Portugal, Thai Airways og Widerøe.

Fredag aften oplyste SAS, at der i løbet af dagen havde været 44 flyaflysninger som følge af den ulovlige arbejdsnedlæggelse.

“Vi forsøger at hjælpe passagerene så godt som muligt i denne uforudsete situation. Vi har indkaldt alle administrative medarbejdere og dem, der har fri til at komme og hjælpe med at få bagagen ombord,” siger SAS-pressechefen.

Fredag ved 19-tiden genoptog de strejkende SAS-bagageportører arbejdet. 

 

Relaterede artikler:

Strejke tvinger SAS-kunder til at spise i lufthavnen

3F-formand: SAS-krav har været benzin på bålet

Frygter ulykke i CPH-bagagefabrik