Ansat i SAS Ground Handling. Foto har ingen relation til de aktuelle afskedigelser. (Arkivfoto: SAS AB / PR)

SAS: Vi kan ikke løse bagagekonflikt

Sagen om ulovlige strejker hos bagageportørerne i SAS eskalerede onsdag, da Berlingske kunne offentliggøre en lydfil, hvor en SGH-ansat blev truet til at melde sig ind i 3F.

For tredje gang i løbet af en uge blev SAS onsdag ramt af en arbejdsnedlæggelse blandt bagageportørerne i SAS Ground Handling.

Kort efter kl. 13.00, da en vikar var mødt ind til tjeneste i SAS Ground Handling, valgte omkring 150 bagageportører at nedlægge arbejdet, som det også var tilfældet i torsdags og fredags, da vikaren mødte ind.

Bagageportørerne i SAS Ground Handling er organiseret i 3F, og den pågældende vikar, der er medlem af en anden fagforening, har gennem lydoptagelser dokumenteret, at han er blevet truet af sine kolleger, hvis man ikke meldte sig ind i 3F.

Arbejdet blev genoptaget ved 15.30-tiden, efter at Arbejdsretten endnu engang havde kendt strejken ulovlig og SAS samtidig havde sendt vikaren hjem.

Kommer på arbejde igen
Hos SAS er sagen blevet principiel, da det også handler om nogle helt grundlæggende rettigheder omkring foreningsfrihed. Derfor vil vikaren også blive sendt på arbejde igen, selvom man kunne få indtrykket af, at man har bøjet sig for bagageportørernes pres ved at sende den ansatte hjem.

Men det det afviser SAS.

“Vi vil gøre klart, at den pågældende medarbejder kommer på arbejde igen, da vi ikke vil acceptere disse ulovlige arbejdsnedlæggelser. Vi kan konstatere, at de ulovligt nedlægger arbejdet, når medarbejderen møder ind. Det er et angreb på den danske model,” siger kommunikationsdirektør i SAS, Karin Nyman. 

At de ansatte bagageportører per automatik nedlægger arbejdet, når vikaren møder ind, betyder at sagen er blevet alvorlig for SAS, der indtil videre har måttet aflyse 74 flyvninger, mens omkring 8.000 passagerer dermed har fået deres rejseplaner forstyrret.

“Det er en dybt alvorligt og principiel sag, som SAS ikke kan løse. Det er en principiel sag og en ulovlig strejke, og vi står bag vores medarbejderes ret til frit at vælge fagforening. Det vil vi altid stå fast på.” konstaterer Karin Nyman.

3F-formand lægger sig fladt ned
Sagen er heller ikke særlig heldig for 3F, der onsdag måtte rykke ud med en pressemeddelelse. I pressemeddelelsen forholder 3F sig ikke til det forhold, at medlemmerne for tredje gang i løbet af en uge ulovligt har nedlagt arbejdet. I stedet fokuserer man på at tage afstand fra sagen om trusler mod vikaren, da lydoptagelserne er blevet offentliggjort af Berlingske og er meget belastende.

“Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket. Det er ikke 3Fs måde at arbejde på. Jeg har noteret mig, at den pågældende, der er gået langt over stregen, efterfølgende har valgt at trække sig fra sine hverv i 3F, og at der er tale om en afsluttet personalesag,” siger formand for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen. 

Dermed har sagen taget en kovending, da Henrik Bay-Clausen i fredags sagde til CHECK-IN.dk., at han ikke kunne genkende udtalelserne om, at den pågældende SGH-medarbejder er blevet chikaneret og truet. “Det må stå for SAS´ egen regning,” sagde han.

 

Relaterede artikler:

Flypassagerer blev gidsler i ulovlig strejke

3F-formand: SAS-krav har været benzin på bålet

Frygter ulykke i CPH-bagagefabrik