- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Status quo i Københavns Lufthavn

Mens konkurrenterne i Helsinki og Oslo er gået frem i 2019, måtte Københavns Lufthavn derimod registrere en meget beskeden tilbagegang i passagertallet på 0,1 procent.

Således rejste der 30.256.703 passagerer gennem den danske hovedstadslufthavn i 2019, og det var 41.828 færre end året før. Dermed kunne lufthavnen ikke helt leve op til det foregående års rekordhøje passagertal på 30.298.531 rejsende, selvom man må karakterisere udviklingen i 2019 som status quo.

Til gengæld satte lufthavnen en ny rekord for den travleste rejsedag, da 109.408 rejsende passerede gennem terminalerne i Kastrup den 28. juni 2019. Det var blot ni passagerer flere end året før, hvor rekorden blev sat den 25. juni.

Underliggende vækst
Det var først og fremmest konkursen i Primera Air, der spillede ind, idet der manglede de 275.000 passagerer, som det dansk-lettiske flyselskab leverede året før. Konkursen i islandske WOW air har også haft en betydning, ligesom Norwegian gennem det meste af 2019 har foretaget en række kapacitetstilpasninger, der også har påvirket passagerudviklingen.

Endelig gennemførte piloterne i SAS i foråret en strejke, som vurderes at have kostet Københavns Lufthavn op imod 100.000 passagerer. Ifølge Københavns Lufthavn har disse faktorer samlet kostet én million passagerer.

”Når vi trods tabet af cirka én million passagerer alligevel lander på stort set samme antal som i rekordåret 2018, er det ganske flot. Det viser, at der har været en underliggende vækst hos flyselskaberne i lufthavnen,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye i en kommentar til trafiktallene.

Fremgang i transfer- og interkontinental trafik
Det er værd at hæfte sig ved, at der for hele året var en fremgang i den interkontinentale trafik på 3,4 procent, selvom det bliver svært at fastholde denne vækst i 2020, da Norwegian har besluttet at lukke samtlige langdistanceruter fra CPH.

Også i den vigtige transfertrafik var der fremgang at spore. Her var der 2.958.557 afgående transferpassagerer, hvilket svarer til 19,6 procent af samtlige afgående passagerer og en vækst på 2,9 procent. Dermed cementerer Københavns Lufthavn sin position som den vigtigste hub-lufthavn i Norden.

Til gengæld var der en lille tilbagegang i lokaltrafikken, hvor indenrigsruterne mistede 100.000 passagerer, eller hvad der svarer til et fald på 6,2 procent. På de europæiske ruter var tilbagegangen på 0,3 procent.

Største destinationer var ligesom de foregående år London, Oslo og Stockholm, der dog alle havde et fald i passagertallet. Derimod voksede antallet af passagerer til Amsterdam med 1,6 procent, mens der var 0,1 procent flere rejsende til Bruxelles.

 

Relaterede artikler:

Nordens 20 største lufthavne i 2019

Ny Norwegian-strategi koster CPH dyrt

CPH slap bedst fra SAS-strejken