​Lille norsk by skal have ny stor lufthavn

Den norske transportminister har bedt landets lufthavnsmyndigheder planlægge anlæggelsen af en ny stor lufthavn ved en by med under 20.000 indbyggere.

Indbyggerne i den norske by Mo i Rana kan godt begynde at glæde sig. Hvis alt går efter planen, vil de allerede i 2016 kunne flyve ud i Norge og resten af verden fra en ny stor lufthavn. Den norske samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har nemlig givet Avinor, der driver hovedparten af Norges lufthavne, besked på at starte planlægningen af opførelsen af en ny stor lufthavn tæt på byen.

I dag må Mo i Ranas knap 20.000 indbyggere tage til takke med den lille Røssvoll-lufthavn knap 14 kilometer væk fra byen. Lufthavnens landingsbane er kun 800 meter lang. Det betyder, at lufthavnen kun kan benyttes af særlige turbopropfly, der er bygget til at kunne lande på meget korte baner.

Det er derfor kun det norske regionalflyselskab Widerøe, der betjener lufthavnen. Det sker med selskabets små 30-40 personers Dash-8 fly.

Jernværksbyen
Tanken er at den nye store lufthavn skal kunne håndtere eksempelvis de store 189-personers Boeing 737-800 fly, som Norwegian og SAS benytter.

Mo er en by i Rana kommune i Nordland fylke i Norge. Det er Nord-Norges fjerde største by, efter Tromsø, Bodø og Harstad, og Nordlands næststørste by med en befolkning på omkring 19.000 mennesker. Byen blev tidligere omtalt som “Jernværksbyen“ efter den største virksomhed Norsk Jernverk.

Den nuværende Røssvoll-lufthavns terminalbygning. Foto: Skistar / Wikimedia Commons.