​USA vil skærpe Ebola-kontrol

De amerikanske sundhedsmyndigheder vil skærpe screeningen af mulige Ebola-smittede passagerer i USA’s lufthavne.

Virussygdommen Ebola oplever i øjeblikket sit værste udbrud nogensinde, siden den særdeles smitsomme sygdom for første gang blev konstateret i 1976. I marts udbrød Ebola i Vestafrika, hvor sygdommen aldrig tidligere har været i udbrud, og der er til dags dato konstateret næsten 4.000 ofre. I sidste uge blev den første Ebola-patient diagnosticeret i USA. Og epidemien får nu de amerikanske sundhedsmyndigheder til at overveje, hvordan man kan skærpe kontrollen i landets lufthavne for at forhindre, at sygdommen i fremtiden bliver bragt med rejsende til USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I øjeblikket screenes rejsende, der forlader Ebola-plagede lande ved hjælp af håndholdte scannere, der kontrollerer rejsende for feber. De rejsende får blandt andet målt deres kropstemperatur og bliver stillet en række spørgsmål, inden de får lov til at gå ombord på fly ud af landene. Det handler blandt andet om, hvorvidt de rejsende har været i kontakt med ebola-smittede. Står det til Center for Disease Control and Prevention (CDC), der har ansvar for beskyttelse mod specielt smitsomme sygdomme som Ebola i USA, skal der dog også kontrolleres ved ankomsten til Amerika.

”Vi arbejder meget intensivt på screeningprocessen både i afrejselandet og ved ankomsten til USA. Vi vil absolut kigge nærmere på, hvordan vi kan stramme den proces,” siger doktor Thomas Frieden, der er leder af CDC, til Reuters.

Ifølge Reuters vil en screening af passagererne ved ankomsten til USA kunne opdage passagerer, der har udviklet feberen undervejs på rejsen, men det vil samtidig også give nye udfordringer for lufthavnenes infrastruktur og ansatte, da en test for Ebola kan vare flere timer.

Hold øje med diarré og blødning fra næsen
Der er god grund til at være på vagt overfor Ebola, selvom man ikke nødvendigvis rejser til eller fra Vestafrika. Ebola er nemlig så smitsomt, at sygdommen kan bryde ud, hvis medpassageren har været i Afrika for flere uger siden, eller har været i kontakt med en Ebola-smittet person.

Da der kan gå op til 21 dage fra smittetidspunktet til sygdommen bryder ud, kan det være svært at holde under kontrol, men ifølge overlæge Tyra Krause fra Statens Serum Institut skal man ikke være bekymret, med mindre at sidemanden kaster op, har diarré eller bløder ud af næsten.

Skulle uheldet alligevel være ude, og Ebola kommer med ombord til et fly til Danmark, forsøgte man allerede i september 2012 at forberede sig på dette. Dengang lagde Københavns Lufthavn jord til en større øvelse, der netop handlede om, at et fly med en passager smittet med en såkaldt liste A-sygdom som SARS eller Ebola kom til København.