24 lande leder nu efter MH370

I løbet af mandagen blev yderligere ni lande inddraget i eftersøgningen af det forsvundne Boeing 777 passagerfly fra Malaysia Airlines. Herudover er USA, Kina og Frankrig anmodet om at fremlægge data fra deres sædvanligvis hemmelige satellitovervågninger.

Med de seneste oplysninger om de to mulige ruter, som MH370 kan have taget, inden radarsignalet forsvandt lørdag den 8. marts kl. 08.01 lokal malaysisk tid, har de malaysiske myndigheder været tvunget til at udvide antallet af lande, der skal deltage i eftersøgningen efter det forsvundne Boeing 777-passagerfly fra Malaysia Airlines.

Det forklarede Malaysias forsvarsminister og fungerende transportminister Hishammuddin Hussein mandag på et pressemøde i Kuala Lumpur. Ministeren kunne forklare, at eftersøgningsområdet var blevet markant udvidet, og at eftersøgningsformen havde ændret sig. Tidligere blev der fokuseret på et relativt lavvandet område, men nu er det pludselig meget store landområder på tværs af 11 lande samt i dybe og fjerntliggende havområder.

Herudover er antallet af lande, der deltager i eftersøgnings- og redningsaktionen udvidet fra 14 til 25.

“Det skaber nye udfordringer i koordination og diplomati i forbindelse med eftersøgningen,“ forklarerede ministeren, der også kunne fortælle, at premierministeren indenfor de seneste 24 timer har talt med statschefer i Bangladesh, Turkmenistan, Kasakhstan og Indien.

Herudover har udenrigsministeriet i Malaysia orienteret repræsentanter fra lande langs de nordlige og sydlige korridorer samt andre lande, der kan være i stand til at hjælpe. Disse lande omfatter Kasakhstan, Usbekistan, Kirgistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, Indien, Kina, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesien og Australien.

Tidligere er der også oplyst, at FBI-agenter er tilkaldt for at assistere med eftersøgningen, og de malaysiske myndigheder beder nu direkte Kina, USA og Frankrig om at stille deres satellitdata fra området til rådighed for den videre efterforskning.

“Vi drøfter i øjeblikket med alle samarbejdspartnere, hvordan man bedst muligt kan indsætte fly og skibe langs søgningen i de to korridorer. Overvågningsfly er nødvendige, og der er behov for maritime fartøjer, især i den sydlige korridorer,“ forklarer den malaysiske forsvarsminister.

Nye ledetråde
Imens eftersøgningen fortsætter, foregår der parallelt politiundersøgelser foretaget af Royal Malaysia Police. Som tidligere nævnt er piloternes hjem blev gennemsøgt, og der foregår samtidig grundige undersøgelser af samtlige passagerers og besætningsmedlemmers baggrund og personlige forhold. Samtidig er handlingpersonalet i lufthavnen blevet afhørt.

Hele eftersøgningen tog en helt ny drejning, da radarbilleder fra det malaysiske luftvåben identificerede MH370 på en helt modsat kurs, af hvad der var planlagt med ruteflyvningen. Nu er et specialisthold fra Inmarsat, der har leveret radarsystemet til det malaysiske luftvåben, ankommet til Kuala Lumpur, hvor man sammen med radareksperter fra USA og Storbritannien skal analysere de rådata, der danner grundlag for den mulige identifikation af MH370.

“Jeg vil gerne gentage, at søgningen efter MH370 er gået ind i en ny fase. De oplysninger, der kom frem i weekenden, har givet nye ledetråde og givet hele eftersøgningsprocessen en ny retning,“ sagde den malaysiske forsvarsminister og fungerende transportminister,Hishammuddin Hussein, på gårsdagens pressemøde.

Grafik: Themalaysiaonline.com