- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

4.000 powerbanks konfiskeret i skandinavisk lufthavn

I en skandinavisk lufthavn er der i 2025 beslaglagt 4.000 powerbanks, der kan bruges til at lade elektroniske apparater op. Powerbanks udgør en stor sikkerhedsrisiko og skal pakkes i håndbagagen.

Mange rejsende pakker i disse dage kufferten frem mod afrejse til eksempelvis sydens sol eller storbyferien her i sommerferien. Mange begår imidlertid en fejl omkring én bestemt genstand.

At mange ikke pakker kufferten på korrekt vis, har de måttet sande i Oslo Lufthavn. Således oplyser den norske lufthavnsoperatør Avinor, at der i løbet af 2025 er blevet konfiskeret ikke færre end 4.000 powerbanks i den norske hovedstadslufthavn.

Det er nemlig forbudt at pakke powerbanks i den indcheckede bagage; den skal i stedet pakkes i håndbagagen. Og da mange tilsyneladende ikke har styr på reglerne, har Oslo Lufthavn altså måttet beslaglægge de mange powerbanks, som er blevet fundet i den indcheckede bagage i løbet af året.

”Powerbanks består af lithiumbatterier. Lithiumbatterier er selvantændelige og kan begynde at brænde, hvis de overopheder. Disse batterier producerer deres egen ilt, når de brænder, og er derfor vanskelige at kontrollere. Det er derfor vigtigt, at den er lettilgængelig i håndbagagen og ikke i den indcheckede bagage, så kabinepersonalet kan håndtere situationen,” siger Njål Ladstein, chef for offentlig sikkerhed hos Avinor.

Indgår kontrakt med flyselskabet
Avinor oplyser, at der samlet for alle operatørens lufthavne er blevet konfiskeret over 8.000 powerbanks i løbet af 2025, hvoraf halvdelen altså var i Oslo Lufthavn.

Når de rejsende har checket deres bagage ind, bliver bagagen sendt til screening via røntgenmaskiner. Er der powerbanks eller andre lithiumbatterier i bagagen, bliver de opdaget og skal fjernes af hensyn til luftfartssikkerheden.

Rejsende vil ikke få powerbanken tilbage, og de vil ikke modtage kompensation, da det er strengt forbudt at pakke denne genstand i den indcheckede bagage.

”Når rejsende checker bagage ind, indgår de en kontrakt med flyselskabet ved at svare på, om de transporterer farligt gods. Hvis du rejser med en powerbank i din indcheckede bagage, bryder du denne kontrakt med flyselskabet, og dermed loven,” forklarer Njål Ladstein.

Hvis man pakker et lithiumbatteri i inchecket bagage, udsætter man både sig selv og andre rejsende for stor fare, lyder det fra Njål Ladstein. Det kan således få alvorlige konsekvenser, hvis en brand skulle opstå i et flys lastrum.

Skal være opmærksom på powerbanks størrelse
Det er ikke kun vigtigt at være opmærksom på, at man som rejsende pakker powerbanks i håndbagagen. Der er nemlig også regler for, hvor kraftige de powerbanks, man tager med på rejsen, må være.

Njål Ladstein fortæller, at det er vigtigt at sætte sig ind i sit flyselskabs regler på området. Hos Norwegian og SAS er powerbanks på op til 100 Wh tilladt i håndbagagen. Der skal særlig tilladelse til at medbringe powerbanks på mellem 100 og 160 Wh.

”Vi ønsker slet ikke at smide passagerernes ejendele væk, så hvis passageren sætter sig ind i reglerne på forhånd, bliver det en win-win-situation,” siger Njål Ladstein.

Avinor gør opmærksom på, at hvis et lithiumbatteri udvikler røg eller bliver varmt om bord på flyet, skal kabinebesætningen straks kontaktes.

 

Relaterede artikler:

Nye EASA-anbefalinger om lithiumbatterier i fly

Elektronik overopheder ombord flere gange om ugen

Ryanair-fly evakueret efter brand i powerbank