Forpladsen i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

425.000 passagerer igennem Billund Lufthavn

Med 425.000 passagerer og en vækst på 5,1 procent sikrede Billund Lufthavn sig den bedste måned i lufthavnens snart 53-årige historie.

Billund Lufthavn fortsatte i juli den vedvarende ekspansion, idet passagertallet voksede med 5,1 procent til i alt 424.050 passagerer, hvilket er den største måned nogensinde, siden lufthavnen blev etableret tilbage i slutningen af 1964.

At lufthavnen samtidig konsoliderer positionen som den suverænt største internationale lufthavn i Vestdanmark illustreres bedst ved, at passagertallet i juli måned var pænt over de 383.154 passagerer, der i løbet af samtlige 12 måneder i 2016 rejste til og fra Aarhus Lufthavn, der ligesom Billund Lufthavn betjener det store marked i Aarhus-regionen.

“Badeferie i Spanien og Grækenland topper suverænt listen over de mest populære rejser for denne sommer, mens vi i år finder storbyoplevelser i London på tredjepladsen. Rejser til Tyrkiet samt Italien er også klassiske rejsemål i juli, mens USA nu indtager en imponerende syvendeplads, og har dermed overhalet populære rejsemål såsom Bulgarien og Frankrig,” siger administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn.

Charterstilstand trods våd sommer
Billund har historisk været kendt for at være centrum for charterrejserne fra Jylland. Det var blandt andet på det grundlag, at lufthavnen voksede i charterturismens gyldne år sidste i 1960´erne og i 1970´erne. Men antallet af charterrejsende var i juli mere eller mindre status quo i forhold til samme måned året før, idet 149.192 rejste fra og til Billund med charterfly, hvilket var 543 færre end året før.

At tilbagegangen ikke var større kan lufthavnen takke det våde danske sommervejr for, da danskerne i stor stil valgte søge mod rute- og charterfly til solsikre destinationer for at komme væk fra regn, blæst og ustadigt vejr.

“Den kolde og våde danske sommer har skabt stor efterspørgsel på rejser til sydens sol, og vi har oplevet en historisk høj belægning på flyene. Stort set alle charterbureauer har kunne melde udsolgt, og nogle gæster er desværre gået forgæves i deres søgen efter en rejse til varmere himmelstrøg,” konstaterer Kjeld Zacho Jørgensen.

Flere oversøiske rejsende
Det er dog udenrigsruterne, der bliver ved med at vokse, og her er det ikke alene lokale passagerer, men også transferpassagerer via de store europæiske knudepunkter, der bidrager til statistikken. Udenrigsrutetrafikken repræsenterede samlet 264.034 passagerer, hvilket svarer til en solid vækst på 9,5 procent i forhold til samme måned året før.

”De mange destinationer verden over, man nu kan flyve til med kun ét stop i for eksempel Helsinki, Bruxelles eller London Heathrow, bevirker at jyder og fynboer nu i endnu større grad tilbringer deres sommerferie langt ud over Europas grænser,” forklarer lufthavnsdirektøren.

Vanen tro har også lavprisflyselskaberne præsteret fint i juli måned. Det gælder de eksisterende ruter med Ryanair, Wizz Air og Norwegian samt de nye ruter med Wizz Air til Warszawa, Bukarest og Tuzla samt Antalya, der flyves af tysk-tyrkiske SunExpress.

I indenrigstrafikken, der udgør under fem procent af passagergrundlaget i Billund Lufthavn, var der en tilbagegang på 16,7 procent til 10.213 passagerer. Det hænger sammen med et reduceret trafikprogram fra SAS på grund af kapacitetsmangel.

 

Relaterede artikler:

Solidt halvår i Billund

Turkish Airlines styrker Billund-tidtabel

Udenrigsruter giver rekord i Billund

Billund Lufthavn bliver mere helårslufthavn

Tocifret vækst i Billund