Gert Foged Brask (privatfoto)

Aalborg-flyselskab truet af tvangsopløsning

Selskabet Greenland Express ApS har siden begyndelsen af februar været under tvangsopløsning ved skifteretten i Aalborg. Men nu lover ejeren Gert Brask, at der bliver bragt orden i tingene.

Den 31. januar 2012 etablerede den grønlandskfødte iværksætter Gert Brask selskabet Greenland Express ApS, der skulle drive et virtuelt flyselskab med flyvninger mellem Danmark og Grønland via Island.

Sidenhen indledtes et samarbejde med det hollandskregistrerede Silver Tiger Aviation Limited, der angiveligt havde til hensigt at skyde kapital i selskabet, således at det virtuelle flyselskab kunne starte ruteflyvning i løbet af 2013.

Samarbejdet gik i stykker i efteråret, og da første regnskabsperiode sluttede den 30. juni 2013, havde Greenland Express ApS med domicil i Aalborg Lufthavn fem måneder til at indsende årsrapporten til Erhvervsstyrelsen. Det skete ikke, men i mellemtiden oprettede Gert Brask et ny selskab kaldet Greenland Express Air ApS, der i stedet skulle overtage aktiviteterne med at starte beflyvning af Grønland fra Aalborg Lufthavn og sekundært Københavns Lufthavn.

I mellemtiden slap tålmodigheden op hos Erhvervsstyrelsen, der 3. februar i år anmodede skifterretten i Aalborg om at foretage en opløsning af selskabet jævnfør selskabsloven § 225. Dermed bortfaldt bestyrelsens og direktionens ret til at råde over selskabets formue eller til at stifte nye forpligtelser på selskabets vegne.

“Regnskabet er ikke indleveret, da vi ikke kunne få fat i bilag fra de tidligere samarbejdspartnere, men nu har vi fået styr på det, og regnskabet bliver indleveret på mandag (i dag, red.) og selskabets drift bliver genoptaget,“ forklarer Gert Brask fra Greenland Express til CHECK-IN.dk.

Han oplyser samtidig, at selskabet kommer til at fungere normalt, selvom om Gert Brask som indehaver har måttet lide personlige tab, da han efter sit eget udsagn blev snydt af sine tidligere samarbejdspartnere. Ifølge Gert Brask har det kostet ham 270.000 kroner.

Første flyvning den 2. juni
I det nye selskab Greenland Express Air ApS har Gert Brask ihærdigt forsøgt at videreføre Greenland Express-projektet. Men tilsyneladende er der stadig lange udsigter til, at flyet fra den hollandske samarbejdspartner Denim Air kan komme i luften. Der er tale om et Embraer ERJ195AR fly, der i øjeblikket står og venter hos Embraer i Brasilien.

Hos Aalborg Lufthavn udtalte lufthavnsdirektør Søren Svendsen i sidste uge til Nordjyske, at han mente, at der var lange udsigter til, at Greenland Express kunne komme i luften. Han fremhævede ved den lejlighed, at der ikke var indgået nogen kontrakt mellem Greenland Express og Aalborg Lufthavn omkring takster og handling.

“Lufthavnsdirektøren taler mod bedrevidende. Så skulle han spørge sin driftsdirektør Kim Bermann med hvem, jeg har forhandlet aftalen. Aftalen ligger klar til underskrift, men jeg har blot ønsket at få den tjekket af fagkyndige folk, førend jeg skrev under på den,“ fastslår Gert Brask.

Gert Brask forventer, at den første flyvning kan finde sted den 2. juni “eller i hvert fald engang i løbet af juni,“ som han udtrykker det.

På spørgsmålet om, hvorvidt flyiværksætteren tror på, at Greenland Express kommer i luften i år, er svaret: “Ja, det mener vi!“