(Foto: Aeroflot)

Aeroflot lader tre piloter arrestere

Ifølge en russisk pilotforening har Aeroflot arrangeret et komplot og ladet tre fremtrædende piloter i fagbevægelsen arrestere. Sagen tiltrækker nu international opmærksomhed.

Det er ikke kun Vinter-OL i Sotji, som formår at tiltrække stor international opmærksomhed i Rusland. Senest har flere fagforeninger vendt blikket mod det nationale flyselskab, Aeroflot, som i øvrigt er officiel partner ved de olympiske leje i Sotji. Ifølge den russiske pilotforening for piloter og ground handling ved Sjeremetjevo Lufthavn, ShPLS, er tre piloter blevet arresteret i et komplot arrangeret af Aeroflot og nu møder sagen international opbakning.

ShPLS har længe kæmpet for højere løn og bedre vilkår for de ansatte, og i efteråret 2013 lykkedes fagforeningen med at vinde en sag mod Aeroflot vedrørende to års manglende nattillæg. Aeroflot blev dømt til at betale 33 mio. dollars, svarende til 181 mio. danske kroner, til 1.200 ansatte engageret i ShPLS.

Umiddelbart efter dommen mod Aeroflot blev de tre fremtrædende tillidsfolk, piloterne Aleksej Sjlapnikov, Valerij Pimosjenko og Sergej Knysjov, arresteret den 18. og 20. oktober. Det skriver den norske nyhedsportal FriFagbevegelse.

Komplot mod piloter
Ifølge ShPLS blev de to af piloterne arresteret, da de blev lokket til at åbne en bankboks, som ifølge arbejdsgiveren, Aeroflot, skulle indeholde dokumenter om en ny overenskomst. I stedet fandt de to piloter en større sum penge, som de fik instruks på at tage med af bankens personale, da lejen af boksen ville ophøre samme dag.

Selvom piloterne kontaktede Aeroflot, og orienterede dem om situationen, blev de umiddelbart efter at have tømt bankboksen anholdt. Kort efter blev den tredje pilot, som ikke var til stede, også anholdt.

Den noget aparte sag er fortsat under efterforskning, hvor anklagerne lyder på afpresning af arbejdsgiveren, Aeroflot. De tre piloter kan risikere at få op til ti års fængsel, i hvad der af ShPLS betegnes som et komplot arrangeret af Aeroflot. Det er kendt i hele Rusland, at Aeroflot-piloter i lang tid har kæmpet for højere løn og bedre arbejdsvilkår.

Underskriftindsamling for overenskomst
Arrestationen har fået både Det Internationale Fagforbund, ITUC, og Det Britiske Fagforbund, TUC, engageret i sagen om de tre fængslede piloter. Forbundene har blandt andet skrevet åbne breve til præsident Vladimir Putin. Senest har forbundene sammen med Det Russiske Fagforbund og ShPLS i gang sat en internationalkampagne for en overenskomst.

Ifølge ITUC genererer Aeroflot hvert eneste år et stort overskud, imens antallet af ansatte skæres og branchestrukturen smuldrer. Leder for TUC, Frances O’Grady, udtrykker i et brev til den russiske ambassade stor bekymring for de tre fængslede piloter, og hun henviser til, at fagforeningerne i flere år har arbejdet på at indgå en overenskomstaftale med Aeroflot.

Det er især regler for arbejdstid, hviletid, vagtplaner, forsikring og helbredstjek som fagforeningerne ønsker at få lagt klare regler for med en overenskomst, men Aeroflot-ledelsen ønsker ingen aftale og nægter at forhandle. Tilmed har Aeroflot lanceret en mediekampagne imod ShPLS.

I et forsøg på at få Aeroflot-ledelsen i dialog om en overenskomst har internetsiden www.labourstart.org startet en underskriftindsamling, som indtil videre har fået 12.000 underskrifter. www.labourstart.org er et nyhedssite for den internationale fagbevægelse.

Foto: Sjeremetjevo Lufthavn er Aeroflots hub og Moskvas andenstørste lufthavn.