Airbus A319 fra Aeroflot.

Aeroflot vil lave lavprisselskab

Russiske Aeroflot har været hos landets præsident, Vladimir Putin, for at få fjernet blandt andet forbuddet mod ikke-refunderbare billetter og betaling for baggage, så Aeroflot kan oprette et lavprisdatterselskab.

Det statslige russiske luftfartsselskab Aeroflot kan inden for et år etablere et lavprisselskab og er parat til at opgive sit monopol på mere end 30 internationale ruter for at få lov til det. Det var budskabet fra Aeroflots direktør, Vitaly Savelyov, da han fornylig aflade Ruslands præsident, Vladimir Putin, et besøg i Kreml. Det skriver Moscow Times.

Inden Aeroflot kan søsætte lavprisselskabet er der dog behov for en række ændringer af den russiske luftfartslov.

For det første er det i Rusland ikke lovligt at opkræve ekstra betaling oveni billetprisen, hvis passagererne vil medbringe kufferter med en samlet vægt på under 10 kilo. En praksis som er helt almindelig blandt lavprisselskaber og som udgør en vigtig del af selskabernes indtjening.

For det andet er der i dag et krav om, at der skal serveres mad ombord på russiske fly. Madkravet er også en stor barriere, som ifølge Aeroflot gør det svært at drive lavprisselskab. I Europa har både lavprisselskaber og netværksselskaber som SAS i stor stil indført betaling for mad på economy class.

For det tredje er det ikke tilladt at sælge flybilletter i Rusland, som ikke kan refunderes. Det er ellers en vigtig brik i de europæiske lavprisselskabers prispolitik, hvor de ikke-refunderbare billetter er de billigste.

Diskuteres grundigt
Vitaly Savelyov så også gerne, at det blev muligt at ansætte ikke-russiske piloter.

Putin erklærede sig, ifølge Moscow Times, parat til at se på de foreslåede lovændringer, men understregede, at muligheden for at ansætte udenlandske piloter skulle diskuteres grundigt med piloternes fagforeninger.

EasyJet har fornylig fået lov til at flyve mellem London Moskva, som det første europæiske lavprisselskab. EasyJet vil fra foråret næste år flyve til Moskvas Domodedovo lufthavn. Aeroflot udelukker dog at et eventuelt lavprisdatterselskab skal bruge Domodedovo eller den anden store Moskva lufthavn, Sheremetyevo. På mødet med Putin fremsatte Vitaly Savelyov således også et ønske om at få lov til at bruge en mindre lufthavn i nærheden af Moskva.