Alsie Express solgte kun hvert sjette sæde

Alsie Express fik kun solgt hvert sjette sæde på sine 58 flyvninger mellem København og Sønderborg i premiereugen, hvor den nye operatør trak nye passagerer til.

Danish Air Transport trak sig sejrrigt ud af den første uges dyst med nystartede Alsie Express på ruten mellem Sønderborg og København. Således fløj 621 passagerer i sidste uge med Danish Air Transports hvide, grønne og røde SAAB A340-turboprop maskine.

I den anden lejr fandt 467 betalende passagerer vej til Alsie Express’ letgenkendelige matsorte ATR72-500 fly. Passagertallene skal ses i lyset af at Alsie Express har bakset med at få sit reservationssystem på plads, mens Danish Air Transport har systemerne på plads. På den baggrund er det ikke dårligt gået af Alsie Express kun at have omkring 150 passagerer færre end konkurrenten.

Danish Air Transport (DAT) har de seneste måneder i gennemsnit transporteret omkring 750 passagerer om ugen. Den første uge med to selskaber på ruten har således betydet en tilbagegang for DAT på mellem 100 og 150 passagerer.

Flere har valgt flyet
Den første uges passagertal viser også, at det samlede antal flyrejsende mellem København og Sønderborg er steget markant fra de gennemsnitlige 750 til tilsammen knap 1100 passagerer hos de to selskaber. Flere har altså valgt flyet frem for bilen eller toget, på grund af at der nu er kommet to konkurrerende selskaber på ruten.

”Det bekræfter os i at der er et uopdyrket potentiale for at få bil- og togrejsende over i flyet,” siger direktør Henrik Therkelsen fra Air Alsie, der ejer Alsie Express.

Belægning på 16,7 procent
Hvis man dykker ned i tallene, så vil man desuden kunne se, at DAT’s gennemsnitlige belægningsprocent ikke er imponerende. Men den er alligevel langt højere end Alsie Express’ belægningsprocent. De 621 DAT-passagerer fordelte sig nemlig på 42 afgange med det 32-personers SAAB-fly. Det betyder, at Danish Air Transport havde sat 1344 sæder til salg. Det giver en belægningsprocent på 46,2.

Hos Alsie Express fløj man 58 flyvninger med 48 sæder til salg på hver flyvning i ATR72-flyet. Det betyder, at Alsie Express havde sat 2784 sæder til salg. Med kun 467 passagerer i alt på de 58 flyvninger giver det en belægningsprocent på 16,7.

Søsat i protest
Danfoss-stifteren Mads Clausens fond har stillet to fly til rådighed for Alsie Express-projektet, der er søsat af lokale sønderjyske erhvervsfolk i protest mod Danish Air Transports betjening af ruten. En fuldstændig nedlukning i sommeren sidste år og lukning i efterårsferien samt reduceret trafikprogram i dagene omkring flere helligdage i foråret i år, har været medvirkende til, at erhvervslivet har ønsket at få deres ”eget” flyselskab.

Alsie Express drosler dog ned til to daglige afgange på hverdage i sommerferieugerne, præcis på samme måde som Danish Air Transport.