Amerikanske flyselskaber sætter priserne i vejret

Flere af de store amerikanske luftfartsselskaber har problemer med indtjeningen. United Airlines og Continental hæver derfor priserne forud for højsæsonen, og flere netværksselskaber følger efter. Lavprisflyselskaberne fastholder dog deres priser.

Det bliver dyrere for de amerikanske forbrugere, når de skal besøge venner og familier denne jul, i hvert fald hvis de skal med fly.

American Airlines, Continental Airlines, Delta Air Lines, United Airlines og US Airways hæver alle prisen for en returbillet på størsteparten af deres amerikanske indenrigsruter.

Det skriveramerikanske medierpå basis afanalyser og informationerfra prissammenligningstjenesten FareCompare.com.

Det er de to fusionspartnere Continental og United, der går forrest i prisforhøjelsen, der er den seneste i en lang række af prisforhøjelser i 2011. Prisen på en returbillet hæves med $4-10 afhængig af ruten, svarende til en prisstigning på 21-53 kroner.

De øvrige store netværksselskaber fulgte trop og hævede også deres priser. Foreløbig er ni prisforhøjelser blevet godkendte siden janaur, hvilket ifølge beregninger fra FareCompare.com har øget prisen for en returbillet med op til $80 i år. Det svarer til over 425 kroner.

Til gengæld har lavprisflyselskaber somSouthwest Airlines, AirTran Airways,og JetBlue Airways valgt ikke at øge deres billetpriser.

Forhøjelsen af billetpriserne kommer forud for den traditionelt travle højsæson for amerikanerne med ikke mindst jul, hvor der rejses på kryds og tværs af kontinentet.

De amerikanske luftfartsselskaber har i de seneste kvartaler kæmpet med færre rejsende på indenrigsruterne og stigende omkostninger. Flere selskaber leverer faldende overskud eller direkte underskud.

Høje brændstofpriser og en sløv amerikansk økonomi fremhæves som de helt afgørende årsager, og en del af regningen sendes nu videretilkunderne.