Analyse af social dumping trækker ud

Arbejdet med at få analyseret omfanget af social dumping i luftfartsbranchen har vist sig at være mere omfattende end som så.

Sidste sommer nedsatte daværende transportminister en arbejdsgruppe med brancherepræsentanter og embedsmænd fra en række ministerier til at kortlægge omfanget af social dumping i luftfarten, som af mange betegnes som det mest presserende problem inden for luftfarten i dag.

Oprindeligt var det tanken, at arbejdsgruppen skulle være hurtigarbejdende og barsle med sin rapport inden udgangen af sidste år. Det nåede man ikke. Derfor blev der sat en ny deadline, der hed inden udgangen af første kvartal i år. Men det når man heller ikke. For i dag er nemlig kvartalets sidste dag.

”Udvalget når det ikke i første kvartal, men det bliver her i foråret,” siger pressechef i Transportministeriet, Mette Gerlach, til CHECK-IN.dk.

Spørger man fagforeningen Flyvebranchens Personale Union, så er der en god forklaring på at arbejdet trækker i langdrag.

”Arbejdet har nok vist sig at være mere omfattende, end man havde troet, da udvalget blev nedsat. Det er blandt andet fordi vi og den øvrige branche hele tiden er kommet med nye ting,” forklarer Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union og fagforbundets repræsentant i udvalget.

Ikke syltet
Hos SAS mener man ikke at forsinkelsen er et problem.

”Rapporten bliver bestemt ikke syltet. Det har bare vist sig at være et temmelig komplekst område,” siger public affairs-direktør, Lars W. Andersen, fra SAS.

Trafikstyrelsen sidder for bordenden i udvalget og er sekretariat for udvalget. Det er altså styrelsens embedsmænd, der tager sig af det konkrete skrivearbejde. Men for at komme til bunds i problematikken er også Transportministeriet, Skatteministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Socialministeriet og Udbetaling Danmark repræsenteret i udvalget, der også har rådført sig med Justitsministeriet. Og den grundighed med inddragelse af alle ministerier med en aktie i problemstillingen har været med til at gøre processen længe end oprindeligt tænkt.

Der er aftalt to møder i udvalget i starten af april. Her forventes man at begynde at lægge de sidste hænder på rapporten.