BA moderniserer jumbojets

British Airways vil modernisere kabinerne på en del af sin store Boeing 747-400 flåde.

Om knap et år igangsætter British Airways en modernisering af kabinerne i 18 Boeing 747-400 fly. Fra august næste år og omkring et år frem vil flyene løbende få udskiftet blandt andet gardiner, gulvtæpper og sædebetræk på World Traveller og World Traveller Plus. De almindelige Traveller-sæder får USB-stik, mens Traveller Plus-sæderne får både USB-stik og strømstik.

Samtidig vil selskabet installere et nyt in-flight entertainment system fra Panasonic. Det skulle gerne give større pålidelighed og et større udvalg af underholdning end det nuværende system fra Rockwell Collins. I alt 130 film og tv-programmer vil de nye flys underholdningssystem indeholde.

18 jumbojets kan lyde af mange. Men reelt er der kun tale om under 40 procent af British Airways’ samlede flåde af Boeing 747-400 fly.

Selskabet har i dag 46 eksemplarer af typen efter at 11 fly siden 2008 er blevet pensionerede som følge af lavere efterspørgsel under finanskrisen. I de næste fire år er det planen at pensionere yderligere 15 jumbojets, så British Airways kommer ned på at have 31 Boeing 747-400 fly til at supplere selskabets flåde af Boeing 777 og Airbus A380 langdistancefly. Det betyder dog stadig, at 13 fly ikke vil være blevet moderniserede.

Få brugere tilbage
Flytypen blev introduceret i British Airways mellem 1989 og 1999. I 2023 er det planen, at flytypen skal forsvinde helt fra British Airways’ flåde. Til den tid vil briterne formentlig være en af de få tilbageværende brugere af passagerversionen af flyet.

Hos flere andre flyselskaber har man allerede udfaset jumbojetten eller er tæt på at gøre det. Således vinkede Singapore Airlines farvel til det store firmotors-fly for to år siden. Cathay Pacific og Air New Zealand er på vej til snart at gøre det samme. Flyene bliver ofte erstattet af de mere effektive og mindre brændstofslugende to-motors Boeing 777-fly eller af den større og mere effektive Airbus A380.