Billigere underholdning ombord med klikbare skærme

En tablet pc-baseret skærm, der klikkes fast på bordet, gør det muligt for flyselskaberne at tilbyde underholdning ombord på flyene langt billigere, end hvis alle sæder skulle have været udstyret med skærme i stoleryggene.

Personlige skærme i stoleryggen i flysædetforan med film, musik og underholdning er snart ikke længere noget, som man kun finder på langdistanceflyvninger mellem kontinenterne.

Det amerikanske firma SkyCast har udviklet en meget simpel løsning, hvor en skærm ganske enkelt klikkes fast til det udklappelige bord i stoleryggen foran en. Og skærmen er blot en almindelig tablet-pc, der via trådløst netværk taler sammen med en server ombord på flyet. Serveren sørger for at filmene og musikken er tilgængelig.

I dag er mellemdistancefly som Boeing 737 og Airbus A320-familien oftest kun udstyret med fælles skærme i lofterne under bagagehylderne, hvis der overhovedet er skærme ombord. Dermed er man som passager tvunget til at se den samme film med Adam Sandler, som alle andre passagerer.

Men det er snart slut for passagererne hos det canadiske lavprisselskab WestJet. Her vil man senere i år installere det såkaldte ”TrayVu IFE system” fra SkyCast ombord på to af selskabets nye Boeing 737-800 fly. Systemet er baseret på en Samsung 8,9-tommer Galaxy tablet-pc, der kombinerer Android operativsystemet med en WestJet-branded brugerflade. SkyCast understreger, at systemet også kan bruges på andre tablet-pc’er end Samsung Galaxy.

Med tilbud om live-tv og de nyeste film forventer WestJet, at de kan få passagererne til at vælge deres skærme frem for de tablet-pc’er og lignende, som mange passagerer selv medbringer på rejsen.

Begrænset plads
WestJets model er en modificeret udgave af SkyJets oprindelige model. Her gjorde et hul i bordet det muligt at bruge skærmen både når bordet var oppe og nede. Men da det samtidig begrænsede pladsen til de drikkevarer og den mad, som et lavprisselskab som SkyJet ofte tjener mange penge på, så udviklede man modellen, hvor skærmen blot klikkes fast på bordet.

Det betyder også, at skærmen ikke er fastinstalleret i sædet foran. Dermed er luftfartsselskaberne i stand til kun at tilbyde servicen til de passagerer, der måtte ønske at betale for det.

Iceland Express, der blandt andet flyver fra København til Island, tilbyder passagererne at leje en ipad på den cirka tre timer lange tur. Flere luftfartsselskaber tilbyder passagerer på første og business klasse at låne en ipad eller en tilsvarende tablet-PC.