Et TUI-fly under take off fra Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billlund-vækst er stoppet op

Efter 31 måneder med uafbrudt vækst oplevede Billund Lufthavn i juli en tilbagegang i passagertallet. Det varme sommervejr får en del af skylden.

Juli satte rekord med flest solskinstimer nogensinde og den varmeste måned siden 2006. Det har tilsyneladende smittet af på antallet af passagerer i Billund Lufthavn, hvor der ikke bliver tale om nogen rekord.

Derimod er der tale om en passagertilbagegang på 1,1 procent, hvilket er 4.786 færre rejsende end i juli måned sidste år. Samlet rejste 419.264 passagerer gennem Billund Lufthavn i juli, og der var fremgang i indenrigstrafikken, mens charter- og udenrigstrafikken gik den modsatte vej.

Dermed sluttede også en periode på 31 måneder med uafbrudt vækst i den internationale vestdanske lufthavn.

Venter med udlandsrejser
Det varme danske sommervejr har smittet af på rejselysten hos de ferierejsende, hvilket især rammer chartersegmentet samt i en vis grad også udenrigsruterne. Det bekræftes også af Billund Lufthavn, der håber at passagererne i stedet vil rejse på et senere tidspunkt i år.

“Varmen på de hjemlige breddegrader har naturligvis haft en effekt på antallet af ferierejsende ombord på flyene – men erfaringen viser, at mange af de der nu har valgt at holde deres sommerferie i Danmark, søger en udenlandsrejse i løbet af efteråret og vinteren, så vi håber at se gæsterne lidt senere på året,” siger administrerende direktør Jan Hessellund fra Billund Lufthavn i en kommentar til trafiktallene.

Antallet af charterrejsende faldt fra 149.192 i juli sidste år til 144.703 i samme måned i år, og det er isoleret set et fald på 3,0 procent.

Færre Ryanair-flyvninger
Op til sommersæsonen har Widerøe overtaget ruten til Bergen, hvormed der er blevet udbudt væsentligt større kapacitet end tidligere, og herudover har LOT Polish Airlines åbnet en rute til Warszawa med 12 ugentlige afgange. Denne kapacitetsforøgelse har dog ikke været tilstrækkelig til at sikre en fremgang i passagertallet.

Ifølge lufthavnen skyldes det blandt andet, at Ryanair har reduceret kapaciteten væsentligt i forhold til samme måned sidste år.

Samlet set rejste 262.174 udenrigspassagerer gennem terminalen i juli måned, hvilket var 0,7 procent færre end i juli 2017, der var lufthavnens hidtil største måned nogensinde.

I de første syv måneder af året har 2.045.411 passagerer benyttet Billund Lufthavn, og det er stadig 5,6 procent flere end i samme periode i 2017.

 

Relaterede artikler:

Forsigtig start på højsæsonen i Billund Lufthavn

Maj-vækst i jyske lufthavne

To og et halvt år med konstant fremgang