Billund-direktør udelukker ikke fyringer

Direktøren for Billund Lufthavn udelukker ikke, at Ryanairs baselukning i Billund vil koste arbejdspladser i lufthavnen.

Når Ryanair fra på lørdag ikke længere har base i Billund Lufthavn, så kan det meget vel betyde, at der skal fyres folk i Vestdanmarks største lufthavn. Det vurderer direktøren for lufthavnen.

Ryanairs baselukning betyder i første omgang at de to små sommerruter til Korfu og Chania i Grækenland lukker den 30. juli. De to ruter flyves dog så få gange om ugen, at det formentlig ikke vil få de store konsekvenser for hvor meget personale, der vil være brug for i lufthavnen. Ryanair opretholder nemlig de øvrige 12 ruter, som selskabet flyver om sommeren fra Billund.

Men når Ryanair til vinterprogrammet med start i slutningen af oktober kun beholder den ene af de normale fire vinterruter, så kommer det formentlig til at gøre ondt i lufthavnen, vurderer Billund Lufthavns direktør, Kjeld Zacho Jørgensen.

”Nu må vi ud og se på vores omkostninger i vintersæsonen. Men jeg kan bestemt ikke udelukke, at der vil forsvinde stillinger, og at det især vil være ufaglært arbejdskraft,” siger Kjeld Zacho Jørgensen til CHECK-IN.dk.

”I forvejen er vi i hvert fald ikke underbemandede i vintersæsonen,” pointerer han.

At Ryanair kun lukker de to Grækenlands-ruter her og nu og beholder de resterende 12 sommerruter, er mindre nedskæringer, end Kjeld Zacho Jørgensen havde frygtet. Omvendt er lukningen af de tre vinterruter til Malaga, Tenerife og Budapest større nedskæringer end lufthavnsdirektøren havde forventet. I den kommende vinter vil Ryanair i Billund Lufthavn kun have en rute til London Stansted.

Markant flest om sommeren
Ryanair oplyste på et pressemøde tirsdag, at man forventer, at antallet af Ryanair-passagerer i Billund Lufthavn vil falde fra godt 700.000 om året i dag til 300.000 passagerer om året. Da Ryanair beholder 12 ud af 14 sommerruter sæsonen ud, så vil man dog formentlig lande på et sted mellem 600.000 og 700.000 passagerer i år mod 737.000 passagerer sidste år.

De tre normale vinterruter til Malaga, Tenerife og Budapest havde tilsammen omkring 135.000 passagerer sidste år og markant flest om sommeren. Så vinterlukningen af de tre ruter og lukningen af de to ruter til Grækenland vil formentlig kun koste lufthavnen et passagertab i omegnen af 30.000 passagerer i år. Hertil kan komme generel tilbagegang som følge af uroen omkring basen og ruterne samt øget konkurrence fra andre selskaber.

Om man kun vil få 300.000 Ryanair-passagerer næste år afhænger meget af hvilket sommerprogram Ryanair vil have i Billund Lufthavn næste år. Men alene på London Stansted-ruten, som bliver eneste overlevende vinterrute, har Ryanair omkring 250.000 passagerer om året.

Sammen med Sun-Airs rute fra Billund til London City, så er Ryanair-ruten til London Stansted eneste flyforbindelse mellem Billund og den britiske hovedstad. I resten af Jylland er der kun Ryanairs rute fra Aarhus til London Stansted og Norwegians flyvninger to gange om ugen mellem Aalborg og London Gatwick.