Trappetårnet i Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund fordobler overskud i turbulent år

Omsætningen voksede, og overskuddet blev fordoblet i Billund Lufthavn i et ellers turbulent 2015.

I juli sidste år lukkede det irske lavprisselskab Ryanair sin base i Billund Lufthavn med særdeles kort varsel. Sammen med færre destinationer end året før, så betød baselukningen, at Billund Lufthavn mistede 100.000 Ryanair-passagerer.

Chartertrafikken havde en passagertilbagegang på 3,3 procent, men oplevede alligevel en god sæson, hvor størstedelen af flysæderne blev solgt. Indenrigstrafikken havde en lille tilbagegang på 1,2 procent.

Et gammelt ordsprog siger, at det man taber på karrusellerne, det tjener man på gyngerne. Og det holdt stik i Billund Lufthavn. For de mistede Ryanair-passagerer og de færre charter- og indenrigsrejsende blev opvejet af en fremgang på en række af lufthavnens udenrigsruter. Derfor landede Billund Lufthavn på 2.909.231 passagerer i 2015. En stigning på to procent.

Og endnu bedre ser det ud, hvis man kigger på lufthavnens økonomiske resultater i det forgangne år. Omsætningen voksede således med 28,1 mio. kroner til knap 650 mio. kroner. Det svarer til en vækst på 4,5 procent. Overskuddet før skat blev mere end fordoblet fra 21,5 mio. kroner i 2014 til 43,6 mio. kroner i 2015. I faktiske tal en fremgang på 22,1 mio. kroner.

Kompetent indsats
Det er altså lykkedes lufthavnen at hæve omsætningen, uden at omkostningerne er fulgt med. Det skaber stor tilfredshed hos bestyrelsesformanden, direktør Clas Nylandsted Andersen.

”Det er udtryk for en stigende effektivitet i lufthavnen, dels begrundet i investeringer i teknologiske forbedringer, dels en kompetent indsats fra medarbejdernes side. Billund Lufthavn har en dygtig og engageret medarbejderstab, der løbende er med til at udvikle og forbedre servicen over for passagererne. Det er der grund til at fremhæve,” siger bestyrelsesformanden.

Op- og nedadgående retning
Trods udsvingene i løbet af året, så betragter lufthavnen 2015 som et normalår, hvor der skete ændringer i flytrafikken både i op- og nedadgående retning, men hvor der ikke var ekstraordinære begivenheder, der påvirkede lufthavnsdriften.

Billund Lufthavn er ejet af otte kommuner. Største aktionær i Billund Lufthavn er Vejle Kommune med 34,3 procent af aktierne. Herefter følger Kolding (25,9 %), Billund (15,0 %), Horsens (10,7 %), Fredericia (6,9 %), Hedensted (6,1 %), Ikast-Brande (1,0 %) og endelig Skanderborg med symbolske 0,1 procent af aktierne.