Forpladsen i Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund øjner juli-rekord

Billund Lufthavn har sat ny rekord for antal rejsende på en enkelt dag. Imens er juli måned på vej til at blive den bedste nogen sinde.

Søndag den 13. juli rejste der 16.433 passagerer igennem Billund Lufthavn, hvormed der blev sat ny dagsrekord. Sidste gang, det skete, var søndag den 21. juli sidste år, hvor 16.238 rejsende gik igennem Vestdanmarks internationale lufthavn.

Selvom dagsrekorden er i hus, er det fortsat 2013, der holder lufthavens foreløbige ugerekord. I uge 29 sidste år rejste der ikke færre end 90.995 passagerer igennem lufthavnen mod 90.455 i år. Uge 29 er igen i år den bedste uge år til dato, og selvom der ikke blev sat rekord, forventer marketingschef i Billund Lufthavn, Jesper Klausholm, en passagerrekord for den travle sommermåned.

”Jeg er overbevist om, at vi i år får den bedste juli nogensinde,” siger Jesper Klausholm og tilføjer, at vejret i høj grad kommer til at afgøre, hvor stor en rekord der bliver tale om. En periode med ustadigt vejr vil betyde, at især charterrejsearrangørerne får solgt de sidste sæder og dermed bringe flere rejsende til Billund.

Netværksselskaber trækker læsset
Imens de samlede passagertal er én ting, er tendensen for, hvilke aktører der trækker de rejsende til, naturligvis også interessant, forklarer Jesper Klausholm.

Væksten bliver i år i høj grad trukket af netværksselskaberne, der i Billund Lufthavn tæller blandt andet KLM, Lufthansa, Icelandair, Turkish Airlines og SAS. Især SAS forventes at blive årets væksthøjdespringer efter, at selskabet i år har kørt et helt nyt sommerrute-koncept i Billund. Foruden SAS forventes både Icelandair og Turkish Airlines at gå frem sammenlignet med sidste år, da begge selskaber har opgraderet deres kapacitet med flere afgange og større fly i juli måned.

”Icelandair har udover at forlænge sæsonen øget fra tre til fire ugentlige afgange, og afgangen er nu flyttet til om dagen, så det passer med alle de amerikanske afgange fra Keflavik. Turkish Airlines har opgraderet massivt fra tre til fem afgange og endvidere opgraderet fra at flyve med de mindre Airbus A319 til de større Boeing 737-800,” forklarer Jesper Klausholm.

Derimod har både charterflyselskaberne og lavprisflyselskaberne oplevet en negativ vækst sammenlignet med juli måned sidste år. Begge aktører er følsomme overfor rejsende, der venter med at købe til sidste øjeblik og her har det gode vejr fået flere til helt at springe rejsen over.

Derudover har både charterflyselskaberne og lavprisflyselskaberne i år været bedre til at tilpasse udbuddet til den reelle efterspørgsel og skåret i kapaciteten sammenlignet med sidste år. Ydermere har irske Ryanair i år tre ruter mindre på programmet end sidste år efter, at selskabet har flyttet kapacitet til sin nye hoved-lufthavnsstrategi. Hos Norwegian har man skåret Alicante-ruten fra to til en ugentlig afgang.

Succes med Litauen
I april måned kunne Billund Lufthavn annoncere en ny aktør i dette års sommerruteprogram, nemlig det nystartede litauiske Air Lituanica. Selskabet flyver i denne sommer tre gange om ugen mellem Billund og Litauens hovedstad Vilnius, og passagerstatistikkerne viser, at ruten er kommet ualmindeligt godt fra start.

”Det er fantastisk at et nyt og for os i Danmark ukendt flyselskab kan få så stor succes med en ny sommerrute fra Billund. Selskabet havde en rekordhøj belægningsgrad på ikke mindre end 88 procent på den første afgang, og igennem hele sommeren har de haft mange rejsende på ruten,” siger Jesper Klausholm.

Selskabet flyver med en 80-sæders Embraer E175 på ruten, og ifølge marketingschefen er der med den succesfulde sommerstart store potentialer for, at ruten også vil kunne gå hen at blive en helårsrute.

Foto: Morten Lund Madsen