Billund og Aalborg blandt væksttunge nordiske lufthavne

Med en passagervækst i 2010 på henholdsvis 11,9 og 19,5 procent var Billund og Aalborg Lufthavn nogle af de mest vøksttunge blandt de større nordiske lufthavne med et passagerantal på over 1 million. Aalborg Lufthavn har kursen rettet mod top-15, mens Billund Lufthavn avancerede en plads til nr. 9 i Norden.

De danske regionale lufthavne har aldrig haft så mange passagerer, som tilfældet var i 2010, og fremgangen lader til at fortsætte i 2011, hvor flere lufthavne forventer en yderligere stigning i passagertallet.

På denne baggrund begynder Danmarks anden- og tredjestørste lufthavn, Billund og Aalborg, at melde sig på banen som seriøse aktører på det nordiske marked. Billund Lufthavn havde i 2010 en passagervækst på 11,9 procent, og Aalborg Lufthavn gik frem med 19,5 procent, hvilket gør de to jyske lufthavne blandt de mest væksttunge iden nordiske liga af lufthavnepå over 1 million passagerer.

På listen over største lufthavne i Norden er Billund Lufthavn gået en plads frem til nr. 9 og dermed overhalet Skavsta Airport ved Stockholm, der i 2010 havde omkring 60.000 færre passagerer end Billund Lufthavns 2.575.000. Alt tyder på, at Billund Lufthavn kan bevare sin top-10-placering i 2011, eftersom der er en forskel på mere end 500.000 passagerer ned til listens nr. 11, der er indtaget af Bromma Airport i Stockholm. Faktisk har Billund Lufthavn potentiale til at kravle yderligere op på listen i takt med, at lufthavnen forventer at runde tre mio. passagerer inden for tre til fem år.

”I 2011 forventer vi en vækst på omkring fire procent og måske en smule mere. Vi går ikke så meget op i, hvilke placeringer, vi har på listen, men vi har et mål om vækst i fremtiden, som vi primært forventer vil komme fra en øget udenrigstrafik. Vi ser på flere europæiske destinationer, som kunne være interessante inden for de kommende år,” siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen over for CHECK-IN.dk.

Billund Lufthavn bygger bl.a. forventningerne om vækst på nye ruter til Tenerife, Mallorca og Paris, der starter op til foråret.

Samme tendens oplever man i Aalborg Lufthavn, der, trods et skridt tilbage på listen fra en 17. til en 18. plads, er en af de lufthavne på listen med denhøjeste vækstrate i 2010. Og væksten vil fortsætte ind i 2011, hvor Aalborg Lufthavn forventer en stigning i antallet af passagerer på ca. ti procent,således at man nårop på 1,5 milioner passagerer, hvilket ville kunne sende Aalborg Lufthavnlængere frem på listen.

”Selv om vi er optimistiske nordjyder, skal vi holde os til realiteterne. Men med den kommende rute til Amsterdam og en vækst på udenrigs- og chartertrafikken, hvor vi kan se, at vi i stigende grad kan tiltrække passagerer fra Midt- og Østjylland, har vi stadigvæk et mål om at nå 2. millioner passagerer i 2016, hvilket er en fordobling i forhold til2008,” siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Afhængig af Aalborg Lufthavns konkurrerende lufthavne i Norden, tror den nordjyske lufthavn på, at top-15 kan være inden for rækkevidde i løbet af et par år. Aalborg Lufthavn arbejder p.t. på at kunne udvide lufthavnentil en årligkapacitet på 2,5 milioner passagerer.

Aalborg Lufthavns nærmeste konkurrenter er især de norske lavprislufthavne henholdsvisRygge ved Moss ogSandefjord-Torpsamt Malmö Airport, der i øjeblikket ligger nr. 15. på listen.

Foto: Aalborg Lufthavn forventer at kunne nå en position blandt de 15 største nordiske lufthavne i løbet af et par år.