Et TUI-fly under take off fra Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund runder tre millioner passagerer i 2016

I oktober måned satte Billund Lufthavn all-time rekord med 285.310 passagerer. Nu stiler lufthavnen mod flere end tre millioner passagerer i 2016.

I 2014 rejste 2.852.076 passagerer igennem Billund Lufthavn. Det var rekord siden lufthavnens etablering i 1964, og meget passende blev rekorden sat i lufthavnens 50 års jubilæumsår.

Den rekord ser dog ud til at blive slået i 2015, da den internationale vestdanske lufthavn allerede ved udgangen af oktober har ladet 2.602.927 passagerer rejse gennem terminalen. Det svarer til en stigning på 2,3 procent eller godt 60.000 passagerer.

Tilbage i året er der dog et par måneder, hvor Billund Lufthavn kommer til i højere grad at mærke effekten af Ryanairs baselukning, da der fra vintertrafikprogrammets start kun vil være Ryanairs rute til London-Stansted tilbage. Dermed kommer lufthavnen til at mangle passagererne på helårsruterne til Budapest, Málaga og Tenerife.

Men til gengæld vil Billund Lufthavn kunne mærke effekten af de ruter, der åbnede tidligere på året. Heriblandt Brussels Airlines til Bruxelles, Airberlin til Berlin, Czech Airlines til Prag samt de to lavprisruter fra Wizz Air til Gdansk og Vilnius.

Næste år åbner British Airways en rute til London-Heathrow, mens Finnair vil flyve direkte til Helsinki. Det har fået optimismen til at blomstre i lufthavnen.

“Vi forventer at komme over tre mio. passagerer i 2016,“ siger lufthavnens administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen til CHECK-IN.dk.

Vækst i udenrigs- og chartersegmentet
Netop netværksselskaberne har været med til at kompensere for den trafiknedgang, der har været i kølvandet på Ryanairs base-exit.

“I oktober har det været netværksselskaberne, der har hævet passagertallet. Det vestdanske marked viser fortsat et stort potentiale, og jeg er ikke i tvivl om, at der er plads til endnu mere netværkstrafik ud af Billund Lufthavn,“ fastslår lufthavnsdirektøren.

I oktober voksede passagertallet med 6,8 procent fra 267.117 til 285.310, hvilket var all-time rekord for denne måned. Det var udenrigsrutetrafikken og chartertrafikken, der bar væksten med stigning på henholdsvis 6,1 og 9,3 procent. Derimod var der et beskedent fald i indenrigstrafikken på 1,6 procent, hvilket svarer til blot 209 passagerer.

Chartervæksten var noget overraskende, idet Billund Lufthavn det meste af dette år og sidste år har kæmpet med tilbagegang.

“Spanien, Grækenland og Tyrkiet var de helt store rejsemål i efterårsferien, og alle tre lande har haft god fremgang. Samtidig begynder Egypten stille og roligt at få flere chartergæster, selvom der fortsat er et godt stykke til tidligere tider,“ vurderer Kjeld Zacho Jørgensen.

Foto: Morten Lund Madsen