Billund starter året bedst

Blandt de tre største jyske lufthavne kommer Billund samlet set bedst fra start i 2013. Indenrigsruten til København er tæt på fordums styrke.

Aarhus og Aalborg Lufthavne kan begge notere sig pæne fremgange i udenrigs- og chartertrafikken i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode sidste år. Men begge lufthavne er samtidig ramt af store nedgange i indenrigstrafikken. Og det betyder, at storebroderen Billund samlet set kommer bedst ud af årets første fire måneder med en passagerfremgang på 1,1 procent. I Aarhus må man notere sig en tilbagegang på 12,7 procent og i Aalborg er tilbagegangen på 2,3 procent i forhold til januar – april 2012.

I Aarhus Lufthavn er antallet af indenrigspassagerer faldet med 30,6 procent, mens faldet i Aalborg er på 13,8 procent. Det er efterveerne efter Cimber Sterlings konkurs den 3. maj sidste år, der stadig kan aflæses i statistikkerne. Selskabet fløj på konkurstidspunkt på alle seks danske indenrigsruter fra København og sad alene på fire af ruterne.

I Billund blev man også hårdt ramt, og var som den eneste provinslufthavn helt uden forbindelse til København i mere end 100 dage fra konkursen i maj frem til midten af august sidste år. Men knap ni måneder efter at SAS genåbnede ruten den 13. august sidste år, er den tæt på at være tilbage ved fordums styrke.

Samlet set var der 4,5 procent færre passagerer på ruten i de første fire måneder af 2013 end i samme periode i 2012. Men på benet fra Billund til København var der faktisk 0,5 procent flere passagerer.

Chartertrafik højdespringer
I Aarhus og Aalborg udgjorde indenrigstrafikken henholdsvis 48 og 70 procent af den samlede passagermængde i årets første fire måneder. Derfor må lufthavnen også samlet set notere sig store tilbagegange, på trods af stor vækst i udenrigs- og chartertrafik.

Mest bemærkelsesværdigt er udenrigstrafikken i Aalborg Lufthavn, der er steget med over 50 procent fra januar – april 2012 til samme periode i år. Men også i Aarhus kan man være med. Her er det chartertrafikken, der er højdespringeren med en vækst på 38,1 procent. I Aalborg steg chartertrafikken med 20,7 procent.

I Billund steg udenrigstrafikken kun med 2,7 procent og chartertrafikken faldt med 1,2 procent. Men den lille andel indenrigstrafik i Billund smitter af på det samlede resultat.