Boeing 767-fly mavelandet i Warszawas lufthavn

Luftkaptajn Tadeusz Wrona blev tirsdag udråbt som helt, efter at han mavelandede et Boeing 767-300 fly fra LOT Polish Airlines i Warszawa´s Chopin Airport. Helt mirakuløst slap 220 passagerer og 11 besætningsmedlemmer med livet i behold.

Alle231 ombordværende på flight LO016 fra New York-Newark til Warszawa slap tirsdag med livet i behold efter en dramatisk mavelanding i Warszawa´s Chopin Airport.

De 220 passagerer og 11 besætningsmedlemmervar ombord i etBoeing 767-300 passagerfly fra det polske luftfartsselskab LOT Polish Airlines, der tirsdag eftermiddagmåtte foretage en såkaldt “standby 3“sikkerhedslanding i Warszawa.

Flyet havde problemer med det hydrauliske system, hvilket medførte, at hverken hovedlandingsstel eller næsehjul kunne aktiveres.Kun de såkaldte “flaps“ på vingerne kunne benyttes.

Ifølge rapporter fra lokale medier blev fejlen opdaget under indflyvningen til Chopin Airport i Warszawa. I en højde af 3.000 fod valgte piloterne at afbryde anflyvningen, da de ikke kunne få en indikation af, at landingsstellet var slået ud.

Herefter blev flyet sendt i en “holding“-position, mens to MiG 29-jagerfly blev sendt på vingerne for visuelt at konstatere, hvorvidt landingsstellet var aktiveret. Det viste sig ikke at være tilfældet.

“Standby 3“ sikkerhedslanding

Samlet cirklede det store Boeing 767-fly i 80 minutter over luftrummet ved Warszawa, mens der blev gjort klart til “standby 3“ sikkerhedslandingen.

Da “standby 3“ betyder, at der er risiko for havari, blev lufthavnen lukket og fuldt nødberedskabet aktiveret. Det betød blandt andet, at alle veje omkring lufthavnen blev spærret af for at gøre klar til redningskøretøjerne.

KaptajnTadeusz Wronaog styrmand Jerzy Szwarc gennemførte en perfekt sikkerhedslanding i et tykt lag af brandhæmmende skum, som redningskøretøjer havde sprøjtet ud over banen. Alle passagerer blev evakueret fra flyet redningsslisker og rapporteres at være uskadte.

De to piloter i cockpittet er allerede blevet udråbt som folkehelte. Den polske præsident Bronislaw Komorowski sagde tirsdag aften, at han ville sørge for, at de to piloter blev behørigt dekoreret af den polske stat.

Boeing 767-300 flyet fra LOT Polish Airlines var det yngste af i alt fem fly af denne type hos det polske luftfartsselskab. Flyet med registreringen SP-LPC blev leveret til LOT den 15. maj 1997 og har således en alder på lidt mere end 14 år.