Et nyt Boeing-konceptfly, der i fremtiden kan komme til at flyve med Mach 5. Foto: Boeing

Boeing arbejder med hypersonisk flykoncept

Den amerikanske flyproducent Boeing er i gang med at konceptudvikle et hypersonisk fly, der vil slå alle hidtidige hastighedsrekorder.

Mach 5 – eller hvad der svarer til 6.125 kilometer i timen.

Det skal efter planen være minimumsfarten for et såkaldt hypersonisk fly, som Boeing arbejder på at udvikle.

I begyndelsen af januar afslørede den store amerikanske flyproducent idéen med det hypersoniske fly på konferencen SciTech Forum 2018 i den amerikanske delstat Florida.

Det hypersoniske fly følger i kølvandet på konceptudviklingen af det såkaldte X-51 hypersoniske køretøj. Her arbejdede man på fremdrivningsteknologien og begyndte at se gode resultater inden for køretøjets ydeevne. Teknologien skal således tages videre til hypersoniske fly.

Dennis Muilenburg, koncernchef for Boeing, fortæller i et interview med Aerospace America, at han forventer, at der på et tidspunkt i fremtiden vil være mulighed for en økonomisk bæredygtig supersonisk eller hypersonisk evne til at rejse rundt i verden med fly på blot én til to timer.

“Baby Boom” på vej i USA
Det er langt fra første gang, at der bliver offentliggjort projekter inden for supersoniske eller hypersoniske fly. Sidste år blev der afsløret to nye projekter inden for luftfart med supersoniske passagerfly, der begge forventes at blive sat i produktion i 2023.

Det første projekt hører hjemme i Denvers Centennial Airport i USA, hvor der i en hangar foregår udvikling af et supersonisk passagerfly. Flyet hedder indtil nu XB-1, og producenten er Boom Technology. Det supersoniske fly bliver udviklet i samarbejde med Virgin Atlantic, og flyet har fået kælenavnet ”Baby Boom”.

XB-1 skal efter planen flyve med en tophastighed på Mach 2,2, som svarer til 2.335 kilometer i timen. Det er en anelse hurtigere end det tidligere britisk-franske supersoniske overlydsfly, Concorde, der skød en topfart på Mach 2,0. Et almindeligt passagerfly flyver med Mach 0,85.

Der skulle være fløjet testflyvninger med XB-1-flyet i 2017, og flyet har udsigt til at gå i produktion om fem år. Kun tiden må derfor vise, om der bliver tale om et vaskeægte, supersonisk babyboom på den anden side af Atlanterhavet.

Lydsvagt fly til flere hundrede millioner
I en anden amerikansk storby, Boston, er der også supersonisk fly-aktivitet. Hos virksomheden Spike Aerospace er man i gang med at udvikle et lydsvagt supersonisk jetfly, der skal have plads til 18 passagerer. Flyet har fået betegnelsen S-512 og vil blive et QSF-fly (Quiet Supersonic Flight, red.) – verdens første af slagsen.

S-512 skal flyve med en hastighed på Mach 1,6 – eller 1.770 kilometer i timen. Rækkevidden vil blive på 11.500 kilometer, når det efter hensigten skal i produktion fra 2023. Og det bliver en yderst kostbar affære at producere. Prisen lyder på 100 millioner dollars, hvilket svarer til små 600 millioner danske kroner.

 

Relaterede artikler:

To testflyvninger med supersoniske fly i 2017

Verdens største fly så dagens lys

Cirkulær landingsbane kan blive fremtiden