Bogbytte i Helsinki

Bytte af bøger er det seneste tiltag for at forbedre passagertilfredsheden i Helsinki lufthavn.

Lufthavne verden over finder hele tiden på nye ting, som kan være med til at adskille dem fra mængden og gøre, at passagererne vælger at flyve via lige netop deres lufthavn næste gang. En af de lufthavne, der arbejder mest med innovation og produktudvikling er Helsinki lufthavnen i Finland, der i høj grad fungerer som skiftestation for flyvninger mellem Europa og Asien.

Nyeste finske tiltag er en bogbyttecafé, hvor passagerer på gennemrejse har muligheder for at veksle læste bøger til nye bøger. De første bøger kom ved åbningen i juni blandt andet fra ansatte i Finavia, der står for driften af Helsinki Lufthavn, samt fra ansatte i andre lufthavnsvirksomheder og et lokalt genbrugscenter.

Bogbyttecafeen i Helsinki er indrettet med lænestole, så det er muligt at læse et par sider i bøgerne inden man tager dem med i kufferten eller stiller dem tilbage på hylden. Der er ikke krav om at man selv skal komme med en bog for at få lov til at tage en. Men hvis man kommer med en bog, så skal man lige notere på indersiden af omslaget hvor bogen har rejst fra.

Det er gratis at bytte bøger og bogbyttecafeen er åben 24 timer i døgnet. Den er placeret på lufthavnens anden sal i nærheden af Gate 27.

Samle gode ideer
Ideen til bogbytteordningen i Helsinki er fostret af de såkaldte Quality Hunters. Det var otte heldigt udvalgte rejsende, som Helsinki Lufthavn og Finnair i fællesskab sendte rundt i verden i efteråret. Deres opgave var at samle gode ideer til nye initiativer, som lufthavnen og flyselskabet kunne introducere.

Kvalitetsjagten kastede 260 ideer af sig, og bogbytteordningen var den tredje mest populære idé hos de mange interesserede verden over, som fulgte projektet.

I 2010 åbnede verdens første lufthavnsbibliotek i Amsterdams Schiphol lufthavn. Her kan ventende passagerer læse bøger af hollandske forfattere. Bøgerne er oversat til 29 forskellige sprog og skal forblive i biblioteket, når man rejser videre. I marts 2011 indviede Taipei’s Taoyuan lufthavn verdens første bibliotek for e-bøger. Mere end 400 titler finder man på biblioteket i den taiwanesiske lufthavn.