Bombardier lancerer nyt kombi-fly

Færre sæder og mere plads til fragt er konceptet i et nyt fly, som Bombardier har løftet en flig af sløret for.

På dette års Farnborough Airshow lagde flyproducenterne hårdt ud i konkurrencen om at trække flest ordrer hjem.Airbus med lanceringen af en ny flytype, imens Boeing kunne præsentere omverdenen for planerne om en modificering af den kommende 737 MAX 8, så denne får plads til 200 sæder.

I går var det Bombardiers tur til at fortælle, at en kombi-variant af det populære Q400-turbopropelfly er på vej.

”Kombiudgaven af Q400 giver unikke muligheder for luftfartsselskaber, der driver ruter med færre passagerer, men med et behov for plads til store mængder last,” fortalte marketingschef hos Bombardier, Simon Roberts i en pressemeddelse. Han kunne i den forbindelse oplyse, at man forhandler om den nye variant med en række kunder, der forventes offentliggjort i meget nær fremtid.

Når kombi-flyet bliver en realitet, vil det være den fjerde udgave af Q400-serien, der ud over varianterne med en enkelt-klasse og en to-klasses kabine fås i en særlig højkapacitet-konfiguration med 86 siddepladser. Denne variant blev leveret til den første kunde, det thailandske lavprisselskab Nok Air, i sidste uge.

God til nichemarkeder
Kombi-varianten vil have plads til 50 passagerer i en traditionel 31-tommers sædekonfiguration og får en fragtkapacitet på 3,7 ton. Bombardier mener, at denne fordeling skal kunne tilpasses kundens behov. Det er især i det sydøstlige Asien og Indonesien, at der eksisterer et marked for denne flytype.

Ifølge direktør for South African Express, Inati Ntshanga, vil Q400 i en kombi-udgave kunne opfylde et væsentligt behov i flere niche-markeder, som mangler et fly, der kan tage et færre antal passagerer mod en betydelig beholdning af fragt. Direktøren har ad flere omgange været en stor fortaler for, at Bombardier skulle genoverveje at genstarte produktionen af de mindre 50-sæders Dash 8-fly. Det skriver branchesitet Air Transport World.

South African Express, der råder over en flåde af CRJ200, CRJ900 og Q400, vil dog ikke løfte sløret for, om de er blandt selskaberne som Bombardier er i dialog med.

Så sent som i marts måned annoncerede Bombardier, at man påtænkte at udvikle Q400-serien med en kombi-variant. Bombardier har i alt modtaget 499 ordrer på Q400-serien. Under airshowet i Farnborough har producenten modtaget tilsagn om ordrer på Q400-serien fra tre flyselskaber på i alt syv fly samt en vedligeholdelsesaftale.