Bredbånd og SMS-adgang i Lufthansa-fly

Fra sommeren 2016 vil Lufthansa tilbyde bredbånd samt mulighed for at sende og modtage SMS´er fra egen telefon. Lufthansa vil blive det første netværksselskab i Europa til at tilbyde denne service.

Lufthansa var det første flyselskab i verden til at tilbyde bredbånd om bord på flyene. Det skete på en flyvning den 15. januar 2003, men i 2006 måtte det tyske selskab lukke adgangen, da de nødvendige satellitter ikke længere var tilgængelige.

I dag har Lufthansa bredbånd internet på samtlige 106 langdistancefly formidlet via et trådløst netværk som en del af produktet FlyNet.

Fra forsommeren 2016 bliver en bredbånd-løsning også udrullet på kort- og mellemdistanceflyene, hvorfor det vil være muligt at gå på nettet på Lufthansas indenrigsruter samt flyvninger inden for Europa.

Det sker som følge af et nyt samarbejde mellem Lufthansa og teknologi-leverandøren Inmarsat, der vil installere sit Global Xpress netværk i samtlige kort- og mellemdistancefly.

“Lufthansa har altid været en pioner inden for internet-tjenester om bord på selskabet fly. Efter at have udstyret alle fly i langdistanceflåden med vort succesfulde FlyNet-system, fortsætter vi nu succeshistorien ved at tilbyde internet på vores kort- og mellemdistanceflyvninger. Vi vil derfor være det første netværksselskab i Europa, der vil kunne tilbyde vores passagerer at en internet-oplevelse i samme kvalitet og hastighed som derhjemme,“ siger koncernchef Carsten Spohr i en pressemeddelelse.

Bredbånd og SMS i samme løsning
Den nye internet-tjeneste vil give passagererne adgang til via et trådløst netværk at benytte bredbånd på egne mobile enheder som smartphones, tablets og laptops. Det vil ikke blot være muligt at sende og modtage e-mails, men Lufthansa lover også, at der vil være tilstrækkelig båndbredde til streaming af film.

Herudover vil det være muligt for passagererne at sende og modtage SMS´er via egne smartphones samt overføre data til og fra telefonen. Der vil dog ikke blive åbnet op for at kunne foretage telefonopkald, da det er et udbredt passagerønske at dette ikke skal være muligt.

Inmarsat tager sin tredje satellit i brug for at kunne betjene Lufthansa, der bliver første luftfartskunde på den nye satellit. Det bliver datterselskaberne Lufthansa Technik og Lufthansa Systems, der kommer til at varetage de tekniske opgaver med at integrere systemer og komponenter samt levere den tekniske infrastruktur.

Lufthansa oplyser ikke noget om, hvilke hastigheder det vil være muligt at downloade og uploade med samt, hvad tjenesten kommer til lat koste. Herhjemme har IT-Styrelsen på et tidspunkt defineret bredbånd som minimum 2 Mbit per sekund, men begrebet anvendes i mange sammenhænge, og definitionerne ændrer sig i takt med den teknologiske udvikling.