British Airways Boeing 787-8 Dreamliner. (Foto: British Airways )

British Airways åbner rute til San Jose

Silicon Valley får direkte fly til Europa, når British Airways næste år begynder at flyve til sin fjerde californiske destination. Boeings Dreamliner-fly spiller en afgørende rolle for ruteåbningen.

Den 4. maj næste år åbner British Airways en ny rute fra London Heathrow til San Jose i Californien tæt på it-metropolen Silicon Valley.

London-ruten vil blive betjent en gang dagligt alle ugens dage og bliver San Joses eneste flyforbindelse direkte til Europa. Noget som erhvervslivet i it-mekkaet har efterspurgt i mange år.

“San Jose og Silicon Valley’s tech-virksomheder har forpligtet sig til Mineta San Jose International som værende deres foretrukne lufthavn, og har udtrykt stærk støtte til et direkte fly til London i flere år,“ siger San Jose’s borgmester Sam Liccardo.

Lige netop London er den destination, som erhvervslivet har ønsket sig allermest.

“London er den mest ønskede internationale destination fra Mineta San José International Airport, og vi er så glade for at kunne tilbyde denne service til Silicon Valley’s virksomheder og beboere,“ siger direktør for San Jose-lufthavnen, Kim Becker.

Virksomheder som Apple, Google, eBay, Intel og Hewlett-Packard har hovedkontor i Silicon Valley.

Lille efterspørgsel
San Jose bliver British Airways’ fjerde destination i den store amerikanske delstat Californien. Ligesom rigtig mange andre selskaber, så flyver British Airways til Los Angeles og San Francisco. Derudover er British Airways det eneste flyselskab, der forbinder San Diego i den sydlige del af Californien med Europa i kraft af selskabets rute til London Heathrow.

San Jose-ruten kommer til at blive befløjet med helt nye Boeing 787-9 Dreamliner fly. Og ruten er et skoleeksempel på Boeings grundlæggende filosofi bag Dreamlineren. Da Boeing lancerede drømmeflyet i 2004 pegede man nemlig på, at flyet ville gøre det muligt at åbne langdistanceruter, hvor der er for lille efterspørgsel til at drive en rentabel forretning med større Boeing 777, Boeing 747 og Airbus A340 og A330 langdistancefly.

Et andet godt eksempel på at Dreamliner-flyet gør mindre langdistanceruter rentable, er British Airways’ rute fra London Heathrow til Austin i Texas. En rute, som selskabet åbnede med 214-sæders Boeing 787-8 fly i marts 2014. Nu er efterspørgslen på ruten blevet så stor, at briterne til oktober indsætter et større 280-sæders Boeing 777-200 fly.

I San Jose har man desuden allerede to oversøiske ruter, som Dreamliner-fly har været medvirkende til at realisere og gøre rentable. Det er japanske ANA’s rute til Tokyo Narita, som åbnede i 2013, og kinesiske Hainan Airlines’ rute til Beijing, som åbnede i juni i år.