British Airways hjemmeside. (Foto Chris Dorney | 123RF Stock Photo)

British Airways får millionbøde med coronarabat

British Airways skulle oprindeligt have betalt en bøde på 1,5 milliarder kroner for brud på regler om databeskyttelse, men selskabet får nu en markant coronarabat på bøden.

I sommeren 2018 blev British Airways ramt af et hackerangreb, hvor IT-kriminelle stjal oplysninger fra over 400.000 kunder.

Det førte til, at det britiske datatilsyn, Information Commissioner’s Office (ICO), i juli 2019 tildelte det britiske flyselskab en bøde på det, der svarede til over 1,5 milliarder kroner for at bryde reglerne om databeskyttelse. Bøden svarede til 1,5 procent af flyselskabets omsætning i 2017.

British Airways skal imidlertid langt fra betale den fulde bøde, har ICO nu besluttet. Således skal flyselskabet ”kun” slippe 20 millioner pund (164 millioner kroner, red.) som følge af coronakrisens økonomiske indvirkning på British Airways, skriver BBC. Det er dog stadig den største bøde, som ICO nogensinde har givet på baggrund af EUs persondataforordning (også kendt som GDPR).

Hackerne kunne stjæle British Airways-kundernes oplysninger om booking og kreditkort, da de havde held med at lede trafikken fra British Airways’ hjemmeside over på et falsk netsted. Her loggede kunderne ind og afleverede – helt uvidende – de personlige oplysninger til hackerne.

Samarbejdede med ICO
En undersøgelse har efter hackerangrebet vist, at British Airways havde dårlige sikkerhedsforanstaltninger.

”Når virksomheder tager dårlige beslutninger omkring folks personlige data, kan det have en reel indvirkning på folks liv. Loven giver os nu værktøjerne til at tilskynde virksomheder til at træffe bedre beslutninger omkring data – herunder investering i den nyeste sikkerhedsteknologi,” lød det tidligere fra Elizabeth Denman fra ICO ifølge BBC.

British Airways har tidligere udtalt, at det advarede sine kunder, så snart de blev gjort opmærksom på hackerangrebet.

”Vi er glade for, at ICO anerkender, at vi har foretaget betydelige forbedringer af vores systems sikkerhed siden angrebet, og at vi fuldt ud samarbejdede med deres efterforskning,” sagde en talsmand fra flyselskabet.

ICO er angiveligt også ved at undersøge at andet brud på data hos British Airways, men der er indtil videre kun frigivet ganske få detaljer omkring denne sag.

 

Relaterede artikler:

British Airways får bøde på over 1,5 milliarder kroner

British Airways risikerer milliardbøde efter datatyveri

British Airways udsat for datatyveri